Suud Silahlanmada 3. Sırada

Suud Silahlanmada 3. Sırada

SIPRI raporu, dünya çapında askeri harcamaların dört yıllık gerilemenin ardından yeniden yükselişe geçtiğini ortaya koydu. Silahlanma harcamasında, her geçen yıl bütçe büyüten Suudi Arabistan, 2015 yılında, ABD ve Çin'in ardından 87 milyar dolarla üçüncü

ünya çapında askeri harcamalar dört yıllık gerileme sürecinin ardından yeniden yükselişte. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI'nin açıkladığı rapora göre 2015 yılında dünyada askeri amaçlı 1 trilyon 471 milyar euroluk harcama yapıldı. Bu, bir önceki yıla göre yüzde 1'lik artış anlamına geliyor. Toplam askeri harcamaların yüzdesel dağılımında ise ABD yüzde 36'yla birinci, Çin yüzde 13'le ikinci, Suudi Arabistan ise  yüzde 5,2 ile üçüncü sırada yer aldı

DW'nin derlediği SIPRI‘nin raporunda büyük bölgesel farklılıklara dikkat çekilerek, askeri harcamalarda en fazla artışın Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da kaydedildiği belirtildi. Kuzey Amerika ve Batı Avrupa'da ise askeri harcamalar hafif gerileme eğilimini 2015 yılında da sürdürdü. Ancak raporda Batılı ülkelerin Rusya ile yaşadığı gerilim ve terör tehdidi nedeniyle askeri yatırımları artıracağı beklentisi de yer aldı.

TÜRKİYE 16. SIRADA

En çok askeri harcama yapan ülkeler sıralamasında Türkiye'nin 16. sırada yer aldığı açıklandı. Rapora göre, 2015 yılında 15 milyar dolardan fazla askeri harcama yapan Türkiye, İsrail'den sonra 16. sırada yer alıyor.

Özellikle ABD'nin askeri harcamaları 2015 yılında 595 milyar doları bulurken Çin'in harcamaları yüzde 7.4'lük artışla 215 milyar dolara yükseldi. Çin'i yüzde 5.7'lik artış ve 87 milyar dolarla Suudi Arabistan, yüzde 7.5'lik artış ve 66 milyar dolarla Rusya izledi.

Rusya ve Çin'in askeri harcamalarındaki artışa dikkat çekilen raporda, Avrupa'da da Rusya'ya komşu ülkeler ve Ukrayna'nın askeri harcamaları artırdığı kaydedildi.

Rapora göre dünyanın en büyük silah ihracatçıları ABD, Rusya, Çin, Fransa ve Almanya; dünyanın en büyük silah müşterileri ise Hindistan, Suudi Arabistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Avustralya.

SIPRI raporunda silah satışlarının 2011-2015 döneminde, 2006-2010 dönemine göre yüzde 14'lük artış gösterdiğine dikkat çekiliyor. Dünya çapında askeri harcamalar 1998-2011 yılları arasında 13 yıl boyunca artmış, 2011-2014 arasında hafif gerileme göstermişti.

ASELSAN'IN PAYI YÜZDE 0.5

SIPRI raporunda, dünyada en büyük askeri malzeme satan 100 firma cirosu da açıklandı. Raporda Türkiye'ye ait Aselsan'ın payı yüzde 0.5'de kaldı.

Rapor'da dünyada askeri malzemelerin yarısından fazlasının ABD'li şirket ve firmalara ait olduğu gözlendi.

ABD'yi yüzde 10.4 ile İngiltere takip ederken, üçüncü sırada yüzde 10.2 payı ile Rusya var.