‘Suriye Konusunda Henüz  Alaşmaya Varamadık’

‘Suriye Konusunda Henüz Alaşmaya Varamadık’

Viyana’da 17 ülkeden temsilcileri buluşturan ve ilk defa katılan ülkelerinde olduğu uluslararası Suriye görüşmeleri devam ediyor.

 
Irak Dışişleri Bakanı Caferi, “Siyasi çözüm sağlanmasına yönelik bir istek olduğu hissediliyor ancak henüz siyasi bir alternatif üzerine anlaşmaya varamadık” dedi.
 
RUSYA: İLERLEME SAĞLADIK
 
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ise, görüşmelerde ilerleme sağlandığını ifade etti. Viyana'daki toplantılara ara verildiği sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bogdanov, bir gazetecinin görüşmelerde ilerleme sağlanıp sağlanmadığına dair sorusu karşısında da, ''(İlerleme) her zamanki gibi var'' diye konuştu.
 
Üst düzey bir ABD’li yetkili de, uluslararası görüşmelerin gelecek hafta Viyana’da devam edebileceğini belirtti.
 
'KÖTÜ GİTTİĞİNİ SÖYLEYEMEM'
 
Ara sırasında gazeteciler, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'ye de soru yöneltmek istedi.
 
Mogherini, görüşmelerin nasıl gittiğiyle ilgili bir soruya yanıt vermeyince ''Bu, görüşmelerin kötü gittiği anlamına mı geliyor?'' şeklindeki ikinci bir soru karşısında da şunları söyledi: ''Hayır, görüşmelerin kötü gittiği anlamına gelmiyor. Bu yalnızca benim yorum yapmayacağım anlamına geliyor.''
 
Gazetecilere açıklama yapan üst düzey bir ABD’li yetkili ise, uluslararası görüşmelerin gelecek hafta Viyana’da devam edebileceğini söyledi.
 
'İLERLEME SAĞLANACAĞINI UMUYORUM AMA BU ÇOK ZOR'
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, Suriye'de dört yıldır devam eden savaşın sona ermesi için siyasi bir çözüm bulunması amacıyla Viyana'da yapılan görüşmelerde ilerleme sağlanacağını umut ettiğini, ancak bunun çok zor olduğunu söyledi.
 
Kerry bugünkü görüşmeler öncesinde basına yaptığı açıklamada, "Umutluyum. Bunu iyimserlik olarak nitelemem. İlerlemek için bir yol bulabileceğimizden umutluyum. Ancak bu çok zor" dedi.
 
ALMANYA: UMUT VERİCİ BİR İŞARET
 
Viyana'daki görüşmelere katılan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier da, görüşmelerin Suriye’de çözüm için  ‘umut verici bir işaret’ olduğunu söyleyerek, “Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesine gerçekten katkı sağlamaya hazır şekilde masaya oturursak toplantılarda başarı sağlayabiliriz” diye konuştu.
 

 

Kaynak : sputnik