'Suriye ihmali Musul'u doğurdu'

'Suriye ihmali Musul'u doğurdu'

Eski BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi, Irak'taki mevcut durumun uluslararası toplumun Suriye krizindeki kayıtsızlığının bir sonucu olduğunu söyledi.

Eski BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi, Irak'ta yaşanan son durumla ilgili konuştu. 

IŞİD'in salı günü Musul'u ele geçirmesinin arından Irak'ta her geçen gün büyüyen kaos ortamından dolayı uluslararası toplumu suçlayan Brahimi, "Suriye meselesindeki gibi bir kriz sadece bir ülkeyle sınırlı kalmaz. Bu çok bilinen bir kuraldır" dedi.

Suriye krizine uluslararası toplumun tepkisizliğinin bugün Irak'ta yaşanan sonucu doğurduğunu belirten Brahimi, "Maalesef Suriye sorununu görmezden geldiler ve çözülmesine destek vermediler. Bu da sonucu." dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Lahdar Brahimi'nin mayıs sonunda görevi bırakacağını açıklamıştı.

Brahimi'nin yerine henüz herhangi bir Suriye özel temsilcisi atanmadı.

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos ortamı, IŞİD’in Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’da kontrolü ele geçirmesi ve daha sonraki günlerde diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu, bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP