Sudan'da Yaşanan   Son Gelişmeler

Sudan'da Yaşanan Son Gelişmeler

Sudan'da çatışmalar devam ediyor ve Cumhuriyet Sarayı'nın kontrolü hakkında çelişkili raporlar var..ve sivillerin ölü sayısı 97'ye ulaşıyor

17 Nisan 2023 Pazartesi günü, Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında geçen Cumartesi başlayan çatışmalardan bu yana üçüncü kez şiddetli çatışmalar devam ederken, siviller arasında ölü sayısı en az 97'ye yükseldi ve 365 kişi de yaralandı.

Başkent Hartum'da Cumhuriyet Sarayı çevresinde ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı binası çevresinde yenilenen çatışmalar, Cumhuriyet Sarayı'nın kontrolüne ilişkin çelişkili haberler arasında sürerken, çatışmalar uluslararası havalimanında da devam ediyor.

Maxar tarafından çekilen son uydu görüntüleri, Hartum Uluslararası Havalimanı'nın yıkımının boyutunu gösterirken, havalimanı pistine park etmiş sivil uçaklardan çıkan dumanlar görülüyor.

Cumartesi günü, Egemenlik Konseyi başkanı, Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Korgeneral Abdel Fattah al-Burhan'a bağlı ordu birlikleri ile Egemenlik Konseyi başkan yardımcısının liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri arasında çatışma çıktı.

Sudan ordusu resmi sözcüsü tarafından Pazartesi günü şafak vakti yapılan açıklamada, Sudan ordusu, Hızlı Destek Güçleri savaşçılarını ordunun saflarına katılmaya çağırdı.

Açıklamada, Çevik Kuvvet mensuplarının, "ülkelerine hizmet için silahlı kuvvetlere katılma konusunda acele etmeleri" ve "tek kişinin amaç ve gündemlerine hizmet eden bir araç olmamaları" çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, RSF savaşçılarına güvence verilmeye çalışıldı ve ordunun "ülke hala halkının toplu silahlarına şiddetle ihtiyaç duyduğu için terhis edilerek hizmetlerinden vazgeçmeyeceği" vurgulandı.

Sendika yaptığı açıklamada, "Cumartesi günü ülkede çatışmaların patlak vermesinden bu yana en az 97 kişinin hayatını kaybettiğini" belirterek, ölenlerin çoğunun hastanelere sevk edilmediği için ölü sayısının tamamını içermediğini açıkladı.

Kaynak: Tevhidhaber