Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Ateşkesin son günlerinde hava ve topçu saldırıları.. Ordu, askeri “konvoyların” imha edildiğini ve Merkez Bankası'nda yangın çıktığını duyurdu.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki kırılgan ateşkesin son günlerinde, ordu batıdan Hartum'a hareket eden Hızlı Destek Kuvvetleri konvoylarını bombalarken, 30 Nisan 2023 Pazar günü hava saldırıları ve topçu bombardımanı Hartum'u salladı. Başkentin merkezindeki merkez bankasında çıkan yangında duman sütunları yükselirken, bu sırada binlerce yabancı Sudan'dan tahliye edilmeye devam ediyor .

Ordunun Facebook sayfasından yaptığı açıklamaya göre, Pazar sabahı Sudan ordusu Kuzey Kordofan eyaletindeki Al-Zariba'nın güneyindeki hızlı destek konvoylarını ve Omdurman'ın batısındaki Al-Muwaileh Fatasheh'i imha etti.

Açıklamada, "Batıdan başkente hareket eden düşman konvoylarının hareketlerini izlemeye devam ediyoruz, bu da ateşkesi ihlal etmeye devam ettiğini teyit ediyor."

Açıklamada şöyle devam edildi: "İsyancılar Doğu Nil Hastanesini ağır silahlı bir askeri kışlaya ve operasyonlar için bir komuta merkezine dönüştürdüler ve yoğun bakımdaki kritik vakalar da dahil olmak üzere hastalardan tahliye ettikten sonra düşmanca eylemi sürdürdüler."

Çatışmanın iki tarafı, uluslararası arabuluculuk kapsamında üç gün uzatılan ve 30 Nisan 2023 Pazar gece yarısı sona eren ateşkesi ihlal etmekle suçlandı.

Çevik Destek Güçleri'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Darbeciler, Hartum eyaletinin bazı bölgelerinde güçlerimizin mevzilerine top ve uçaklarla saldırmış, dünden bu yana Halfaya'daki güçlerimize saldırmak için hazırlıklarını sürdürmektedir denildi

Hızlı Destek Kuvvetleri, "güçlerinin, güvenli yollar açmak ve yabancı uyrukluların tahliyesini kolaylaştırmak için ilan edilen insani ateşkese bağlılığını" teyit etti.

Sudan Doktorlar Sendikası tarafından 30 Nisan Pazar günü açıklanan rakamlara göre, başlangıcından bu yana, Nisan 2023'ün ortalarında, çatışmalarda 425 sivil öldü ve 2.091 kişi yaralandı .

Kaynak: TEVHİDHABER