Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Biden, Hartum'daki büyükelçiliğini kapattı ABD ordusu, Sudan'daki tüm diplomatları tahliye etti

ABD ordusu, Sudan'da devam eden çatışmaların ortasında 100'den az kişinin tahliyesine tanık olan bir operasyonda, diğer ülkelerden az sayıda diplomat da dahil olmak üzere, Hartum'daki Washington büyükelçiliğinden tüm ABD hükümet çalışanlarını tahliye etti

ABD Başkanı Joe Biden , 22 Nisan 2023 Cumartesi. Washington, Hartum'daki büyükelçiliğini kapattı.

23 Nisan Pazar günü Reuters, ABD'li bir askeri yetkilinin ABD uçaklarının Sudan'a sorunsuz bir şekilde girip çıktığını söylediğini aktardı. Başka bir yetkili, Washington'un 22 Nisan Cumartesi günü faaliyetlerini askıya alma kararı aldığı için çok sayıda yerel çalışanın büyükelçiliği desteklediğini sözlerine ekledi.

ABD askeri operasyonunun başarısına katkıda bulunan Suudi Arabistan, Etiyopya ve Cibuti'ye teşekkürlerini dile getiren Biden, "Hizmet mensuplarımızın onları güvenli bir yere getirmeyi başaran benzersiz becerileri için minnettarım" dedi.

Biden, ABD'nin Sudan'daki Amerikan vatandaşlarına yardım etmek için müttefikleri ve ortaklarıyla "yakın iş birliği içinde" çalıştığını da vurguladı.


Başkent Hartum'da , Ramazan Bayramı'nın ilk günü Cuma günü çatışmaların geçici olarak durdurulduğu geçici ateşkesin ardından çatışmalar yeniden başladı. Sudan'daki çatışmalar yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olurken, Sudanlılar elektrik ve yiyecek sıkıntısı çekiyor.

Biden, "Sudan'daki trajik, vicdansız şiddetin" yüzlerce masum sivilin hayatına mal olduğunu söyleyerek, savaşan tarafları derhal ve koşulsuz olarak ateşi kesmeye, engelsiz insani erişime izin vermeye ve Sudan halkının iradesine saygı duymaya çağırdı.

Sudan'daki ABD Büyükelçiliği'ndeki operasyonları geçici olarak askıya alıyoruz, ancak Sudan halkına ve onların kendileri için istedikleri geleceğe bağlılığımız devam ediyor." dedi

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ise, tüm Amerikan personeli ve ailelerinin ülkeden tahliye edilmesinin ardından Hartum büyükelçiliğindeki operasyonların "geçici" olarak askıya alındığını duyurdu.

Kaynak: TEVHİDHABER