Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Ordu arasında yeni ateşkesin yürürlüğe girmesinden birkaç saat sonra Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasındaki çatışmalar, ülkedeki genel durumu gölgelemeye başladı.

Sudan'da ikinci haftasına giren çatışmalar, Sudan'ın başkentinde, taraflar arasında geçici ateşkes ilan edilmesinin ardından gece saatlerinde şiddetini azaltan çatışmaların ardından Cumartesi sabahı yeniden silah ve patlama sesleri duyuldu.

Gazeteci Abdullah Al-Naseh, Al- Mayadeen ile yaptığı röportajda , bu ateşkes konusunda anlaşmaya rağmen Sudan sahnesinde hala mermi seslerinin duyulduğunu belirterek, yeni sayıda ölü ve yaralının bildirildiğini sözlerine ekledi.

Geçen haftaki çatışmalar yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.

Son günlerde şehri sarsan şiddetli patlamalar, Ramazan Bayramı münasebetiyle iki tarafın ateşkes kabul etmesiyle Cuma gecesi durdu. Ancak Cumartesi sabahı çekimler yeniden başladı.

15 Nisan'da ordu komutanı Abdel Fattah al-Burhan'a bağlı güçler ile yeminli düşmanına dönüşen Hamidti olarak bilinen yardımcısı Mohamed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri arasında şiddet patlak verdi.

İki eski müttefik, 2021'de orduyla gücü paylaşan sivilleri iktidardan uzaklaştırdıkları bir darbeyle tüm gücü ele geçirdi. Ancak ilk dönemde gizli kalsa da aralarındaki farklılıklar ve iktidar mücadelesi kısa sürede başladı.

Dün Cuma günü ordu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken tarafından bir gün önce çağrılan Ramazan Bayramı münasebetiyle "üç günlük ateşkesi kabul ettiğini" duyurdu. .

Dagalo yaptığı açıklamada, Guterres ile "mevcut krizi tartıştığını" ve "insani ateşkes, güvenli geçişler ve insani yardım çalışanlarının korunmasına odaklandığını" söyledi.

Hareket tehlikesi ışığında sahadaki gelişmelerin ayrıntılarını bilmek çok zordur ve iki tarafın her biri, doğrulanamayan üstünlüğünü sahada ileri sürer. Sokakları siviller tarafından terk edilmiş başkentte kimin neyi kontrol ettiğini bilmek de mümkün değil.

Beş milyon nüfuslu Hartum'da, bunaltıcı sıcaklarda elektriksiz evlerine sığınan sivillerin çatışmalar hayatını teröre çeviriyor.

Birçoğu acil yiyecek almak veya şehirden kaçmak için dışarı çıkıyor.

Sakini Sami al-Nur, AFP'ye tatilin "tatlılar ve hamur işleri, mutlu çocuklar ve akrabaları selamlayan insanlarla" olması gerektiğini, ancak bunun yerine "çevremizde silah sesleri ve kan kokusu" olduğunu söyledi.

Hartum , geçtiğimiz günlerde çok şiddetli çatışmalara tanık oldu , savaş uçakları çeşitli noktalara hava saldırıları düzenlerken, tanklar sokaklarda dolaşıp yoğun nüfuslu bölgelere mermi ve top ateşledi. Ancak ülke genelinde de şiddet patlak verdi.

Cuma günü geç saatlerde ordu, "hızlı destek" güçlerini başkentin ikiz şehri Omdurman'da "çok sayıda mahkumu" bir hapishaneye salıverdikleri saldırılar düzenlemekle suçladı. Ancak RSF bunu yalanladı.