Sudan'da  Son Gelişmeler

Sudan'da Son Gelişmeler

Sudan'da ateşkes geçerli değil! Vatandaşlar kaçmaya çalışıyor ve uluslararası çatışmaların durdurulması yönündeki çağrılar arasında çatışmalar yeniden alevleniyor.

20 Nisan 2023 Perşembe günü, Sudan'ın başkenti Hartum'un merkezinde ve diğer bölgelerde, savaşan iki taraf arasında ateşkes sağlamaya yönelik uluslararası girişimlerin ışığında, birçok kişinin ateşkes yapmaya çalıştığı, yeniden büyük çaplı silah sesleri duyulduğuna dair haberler geldi.

İki taraf daha önce yerel saatle 18:00'de (1600 GMT) başlaması planlandığı için 24 saatlik bir ateşkese uyacaklarını söylediler, ancak ateşkes kısa süre sonra yenilenen çatışmalarla ihlal edildi.

Mahalleli sokağa döküldü
Beş milyondan fazla insanın yaşadığı şehirde aileler, Cumartesi gününden bu yana 270'ten fazla sivilin ölümüne yol açan ve batıda Hartum ve Darfur'da yoğunlaşan hava saldırıları, silahlı çatışmalar ve sokak çatışmalarından kaçmak için yollara dökülüyor.

En şiddetli çatışmalardan bazıları, ordunun genel komutanlığının karargahının ve Egemenlik Konseyi başkanı Korgeneral Abdel Fattah al-Burhan'ın ikametgahının bulunduğu kompleksin etrafında toplandı.

Mahalle sakinleri ve görgü tanıkları, ordunun Hartum'a girişleri kontrol ettiğini ve RSF savaşçılarının ikmal yollarını kesmeye çalıştığını söyledi.

Aynı zamanda, uluslararası güçler ateşkes için defalarca baskı yapıyor, ancak boşuna ve şiddet havaalanına ve büyükelçiliklerin bulunduğu çeşitli bölgelere ulaştıktan sonra vatandaşlarını tahliye etmek için mücadele ediyor.

El-Burhan, 2019'da Ömer El Beşir'in devrilmesinin ardından kurulan ve 2021'deki askeri darbenin ardından yeniden kurulan Egemenlik Konseyi'ne başkanlık ediyor. Analistler, aynı zamanda başkan yardımcısı olan Hamidti liderliğindeki Hızlı Destek Güçleri'nin Egemenlik Divanı, yüz binden fazla savaşçıya ulaşabilir.

Sudan Sağlık Bakanlığı'nın tahminlerine göre en az 270 kişi öldü ve 2.600 kişi yaralandı. Sudan Tabipler Birliği ön komitesi, dokuz hastanenin topçu ateşi sonucu hasar gördüğünü, 16 hastanenin boşaltıldığını ve başkentte tam olarak işleyen hastane bulunmadığını söyledi.

Kaynak: TEVHİDHABER