Sudan'da Savaşın 100. Günü ! İşte Son Gelişmeler

Sudan'da Savaşın 100. Günü ! İşte Son Gelişmeler

Sudan ordusu, güçlerinin Hartum'daki Genel Komutanlık ve Nil Caddesi çevresini kontrol ederek geniş çaplı operasyonlar yürüttüğünü, Sağlık Bakanlığı ise hastanelerin yüzde 70'inin hizmet dışı kaldığını duyurdu.

Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında yaşanan çatışmalar, krize çözüm bulmak için yürütülen arabuluculuk girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 100. gününe girdi.

Ordu, güçlerinin Hartum'daki Genel Komutanlık ve Nil Caddesi çevresini kontrol ettiğini ve kapsamlı operasyonlar yürüttüğünü belirterek, Hartum'un güney ve doğusundaki "hızlı destek" güçlerinin hedeflerini bombaladığını da sözlerine ekledi.

Özel Kuvvetler, Hartum Üniversitesi Mühendislik Fakültesi yakınlarındaki Nil Caddesi ile güneyden Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden Üniversite Caddesi'ne ve Ordu Komutanlığının çevresine bitişik Mavi Nil Köprüsü girişine konuşlandırıldı.

Görevlendirilmeleri sırasında konuşan bazı subaylar da, cumhurbaşkanlığı sarayına birkaç metre uzaklıkta olduklarını ve "uzun sürmeyecek" şekilde saldırmaya hazırlandıklarını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı sarayının, çatışmaların başladığı Nisan ayı ortasından bu yana Çevik Kuvvetler'in kontrolünde olması dikkat çekiyor.

Sudanlı "özgürlük ve değişim" güçleri, çatışmanın her iki tarafının da çatışmalara son verme talepleri arasında, ülkedeki savaşı sona erdirmeyi görüşmek üzere 24 ve 25 Temmuz tarihlerinde Kahire'de bir toplantı yapacak .

SAĞLIK BAKANLIĞI: SUDAN'DAKİ HASTANELERİN YÜZDE 70'İ HİZMET DIŞI

Sudan Doktorlar Sendikası, ülkedeki sağlık durumuyla ilgili olarak bugün Hartum ve diğer eyaletlerdeki çatışma bölgelerindeki hastanelerin %70'inin hizmet dışı olduğunu bildirdi.

Sivil toplum birliği, 62 hastanenin hizmet dışı kaldığını, 27 hastanenin ise tamamen veya kısmen faaliyette olduğunu sözlerine ekledi.

Doktorlar Sendikası tarafından yapılan açıklamada, faaliyet gösteren hastanelerin sağlık personeli, tıbbi malzeme ve su ve elektrik şebekesi eksikliği nedeniyle kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

Çatışmaların başlamasından bu yana bombalanan hastane sayısının 19'a yükseldiğini, 22 hastanenin ise zorla boşaltıldığını belirttildi.

Ayrı bir bağlamda Sudan ordusu dün, Port Sudan Havalimanı'nda bir sivil nakliye uçağının teknik arıza nedeniyle düşmesi sonucu 4'ü asker 9 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Ordu, "Antonov" adlı uçağın düşmeden önce kalkış sırasında bozulduğunu ve kazadan bir çocuğun kurtulduğunu bildirdi.

Birkaç gün önce, Sınır Tanımayan Doktorlar yardım kuruluşu, Hartum'daki ekibinin "şiddetle saldırıya uğradığını" ve araçlarından birinin bir grup silahlı kişi tarafından çalındığını bildirdi.

Yaklaşık 4 aydır Sudan ordu güçleri ile "hızlı destek" güçleri arasında, Sudan'ın farklı bölgelerinde, çoğu başkent Hartum'da yoğunlaşan şiddetli ve geniş çaplı çatışmalar yaşanıyor, yüzlerce sivil hayatını kaybetti ve yaralandı.

Savaşın 15 Nisan'da patlak vermesinden bu yana, iki askeri lider arasındaki çatışmalar , ülke içinde ve dışında en az üç bin kişinin ölümü ve üç milyondan fazla insanın yerinden edilmesiyle sonuçlandı .

Sudan, dünyanın en fakir ülkelerinden biri ve kıtlık uyarısının maksimum seviyeye ulaştığı ve hastanelerin üçte ikisinden fazlasının hizmet dışı olduğu bir dönemde, nüfusunun yarısından fazlasının hayatta kalmak için yardıma ihtiyacı var .

KAYNAK:TEVHİDHABER.COM