Sudan Ordusundan Suçlama

Sudan Ordusundan Suçlama

Sudan ordusu sözcüsü, "hızlı destek" güçlerinin "sudan'da suç operasyonları yürütmek için suçluları ve hapishanelerden kaçanları savaşçı olarak kullandığını" belirtti.

Bugün, Cumartesi, Sudan Silahlı Kuvvetleri Genel Komutanlığı, Hızlı Destek Güçlerini uluslararası hukuku ihlal ederek 15 yaşın altındaki çocukları savaşta kullanmakla suçladı.

Sudan ordusu sözcüsü ise yaptığı açıklamada, "Ordu güçlerinin ülke genelindeki tüm noktalarda Hızlı Destek Güçlerini vurmaya devam ettiğini" belirterek, "Hızlı Destek Güçlerinin suç operasyonlarını yürütmek için suçluları ve hapishaneden kaçanları savaşçı olarak kullandığını" vurguladı.

Sudan Doktorlar Sendikası 4 sivilin öldürüldüğünü duyurdu
Sudan Doktorlar Sendikası bugün Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Sudan ordusu ile Hızlı Destek Güçleri arasında çıkan çatışmada El-Obeid Şehir Hastanesi'nin bahçesine top mermisi düşmesi sonucu 4 sivil hayatını kaybetti."

Sudan Doktorlar Sendikası Hazırlık Komitesi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "Silahlı çatışmanın iki tarafı arasında meydana gelen silahlı çatışmalar ve karşılıklı topçu ateşi sonucu, Beyaz Eğitim Hastanesi'nin diyaliz merkezinin yakınındaki bahçesine, Al-Daman Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ve Kuveyt Hastanesi yakınlarına top mermisi isabet ederek 4 sivilin ölümüne ve çok sayıda yaralanmaya yol açtı." dedi.

Sudan Doktorlar Sendikası yaptığı açıklamada, Sudan'ın çeşitli eyaletlerinde savaşın patlak vermesini kesin olarak kınadığını, savaşa derhal son verilmesi ve masum sivillerin korunması çağrısında bulundu.

İki gün önce, Sudan ordusu ve Hızlı Destek Güçleri, iki tarafın dördüncü ayına giren savaşı sona erdirmeyi amaçlayan yeni arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılamasından sadece bir gün sonra, Bahri şehrinin (Hartum Bahri) bazı bölgelerinde şiddetli çatışmalara girdi.

Sudan'a komşu yedi ülkenin liderleri daha önce çatışmanın iki tarafını ateşkese uymaya çağırırken, bölge ülkelerini çatışmaya karışmamaya çağırdı.

Ayrıca Sudan devletinin dağılma veya parçalanma olasılığı ve terör ve organize suç dahil kaos faktörlerinin yayılması konusunda uyarıda bulundular.

15 Temmuz'da ordu, siyasi görüşmeleri sürdürmek için temsilcilerini Cidde'ye geri gönderirken, "hızlı destek" mevcut krizi sona erdirmek için orduyla müzakere etmeye istekli olduğunu ifade etti.

Ordunun Cidde müzakerelerine temsilci göndermesi, daha önce Addis Ababa'da düzenlenen müzakereleri boykot ettikten sonra ateşkesi amaçlayan diplomatik çabalara katılımının geri döndüğünü yansıtıyor.

En son Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre, Sudan'daki çatışma şu ana kadar yaklaşık 700.000'i sınırı geçerek komşu ülkelere geçmek de dahil olmak üzere yaklaşık 3 milyon insanı yerinden etti .

Geçen 15 Nisan'dan bu yana Sudan ordusu güçleri ile "hızlı destek" güçleri arasında Sudan topraklarının farklı bölgelerinde, çoğu başkent Hartum'da yoğunlaşan şiddetli ve geniş çaplı çatışmaların meydana gelmesi ve yüzlerce sivilin ölmesi ve yaralanması dikkat çekicidir.

Sudan'daki krizi sona erdirmek için nihai siyasi anlaşmanın, geçen Nisan ayının 1'inde, anayasal belgenin ise aynı ayın 6'sında imzalanması planlanıyordu ve bu, "hızlı desteğin" orduya entegre edilmesine yönelik takvimlerin belirlenmesi konusunda silahlı kuvvetlerin liderleri ile "hızlı destek" güçlerinin liderleri arasındaki vizyon farklılıkları nedeniyle gerçekleşmedi.

Kaynak:Haber Kaynağı