ABD : İsrail'in  İran'a Saldırcak Gücü Yok

ABD : İsrail'in İran'a Saldırcak Gücü Yok

İsrail, gerekirse İran'ın nükleer programını yok etmek için askeri harekat tehdidinde bulundu. Ancak savunma yetkilileri, İsrail'in en azından yakın zamanda böyle bir yeteneği olmadığını söylüyor.

TEL AVIV - İran'ın nükleer programının sendelemesini engellemek için diplomatik çabalarla, İsrail savunma bakanı güçlerine askeri bir seçenek hazırlamaları talimatını verdi ve dünyayı yeni bir nükleer anlaşma İran'ı yeterince kısıtlamazsa İsrail'in meseleleri kendi eline alacağı konusunda uyardı.

Ancak birkaç mevcut ve eski üst düzey İsrail askeri yetkilisi ve uzmanı, İsrail'in İran'ın nükleer programını en azından yakın zamanda yok edebilecek, hatta önemli ölçüde geciktirebilecek bir saldırıyı gerçekleştirme yeteneğinden yoksun olduğunu söylüyor. Halihazırda üst düzey bir güvenlik yetkilisi, İran'ın nükleer projesine ciddi zarar verebilecek bir saldırı hazırlamanın en az iki yıl süreceğini söyledi.

Uzmanlar ve yetkililer, programın bazı bölümlerine tamamen son vermeden zarar veren daha küçük çaplı bir tepki daha erken mümkün olacağını söylüyorlar. Ancak İran'ın uzak bölgelerindeki düzinelerce nükleer tesisi yok etmek için daha geniş bir çaba gerek dedi

1981 Irak nükleer tesisine yapılan saldırıda pilot olan emekli İsrail Hava Kuvvetleri generali Relik Shafir, “Bütün bu bölgelerin icabına bakacak bir savaş başlatmak çok zor – hatta imkansız diyebilirim dedi