Siyonist Medya : İsrail Ukrayna'ya  Hava Saldırılaına Karşı  Uyarı Sistemi Kuracak

Siyonist Medya : İsrail Ukrayna'ya Hava Saldırılaına Karşı Uyarı Sistemi Kuracak

İsrail medyası: "Tel Aviv" Kiev'e hava tehditlerine karşı bir uyarı sistemi sağlama sözü verdi

TERCÜMEHABER /TEVHİDHBER

Dün, Perşembe günü, İsrail medyası İsrail'in altı ay içinde Ukrayna'ya yönelik hava tehditlerine karşı bir uyarı sistemi sağlama sözü verdiğini bildirdi.

Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Perşembe günü öğleden sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile yaklaşık bir saat görüştü.

Gazete, Cohen'in Zelensky'ye "İsrail"in Ukrayna'ya yönelik hava tehditlerine karşı bir uyarı sistemi geliştirmeye yardım edeceğine ve bunu üç ila altı ay içinde sağlayacağına söz verdiğini bildirdi.

Cohen, "İsrail, Ukrayna'nın bağımsızlığını ve egemenliğini destekliyor ve biz de Ukrayna'nın önümüzdeki hafta Birleşmiş Milletler'de sunulacak olan barış girişimini destekleyeceğiz" dedi. İkili, "İran tehdidine" karşı iki ülke arasındaki işbirliğinin uluslararası arenada derinleştirilmesinden bahsetti.

Görüşmenin ardından Zelenskiy'nin "Telegram" hesabından "Ukrayna'ya yaptığı insani yardım için İsrail'e teşekkür ettiğini" yazdığına dikkat çeken gazete, "Ukrayna, İsrail'in mayın tespit konusundaki tecrübesinden yararlanmaktan memnuniyet duyacaktır."

Ona göre iki taraf, İsrail işgalinin savaştan sonra Ukrayna'nın yeniden inşasına katılımını da ele aldı ve Zelensky, konuşmasında bunun Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana "bir İsrailli yetkilinin ilk ziyareti" olduğunu belirtti. .

"Haaretz" e göre Cohen bundan önce Ukraynalı meslektaşı Dmytro Kuleba ile görüştü ve işgalin ülkesine savunma amaçlı askeri yardım sağlamasını beklediğini söyledi.

Kuleba, Cohen ile birlikte yaptığı açıklamada, "Ukrayna'nın şu anda ihtiyacı olan şey bir zaferdir. Zafer olmadan geri kalan her şey anlamsızdır" dedi. Kendisine "insani yardım, özellikle de Kiev'e yardım eden İsrailli şirketler ve İsrailli gönüllüler" için teşekkür etti.

Gazete, Kuleba'nın "İsrail'in bir önceki hükümete de devredilen askeri ihtiyaç listemizi gayet iyi bildiğini" vurguladığına dikkat çekerek, "Ukrayna hava sahasının korunmasına ilişkin sorumlu kararları bekliyoruz" dedi.

Haaretz ayrıca Cohen'in "savaş" kelimesinden veya Rusya'nın adından bahsetmediğini kaydederken, Ukraynalı bir yetkili gazeteye "bundan hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Yine de işgal dışişleri bakanı, işgalin Ukrayna halkının yanında olduğunu iki kez doğrulayarak, "İsrail, Ukrayna'da bir tıp merkezi inşa etmeye katılacak bir İsrail şirketine 200 milyon dolar değerinde kredi garantisi vermeyi taahhüt etti" dedi.

İsrail'in Almanya büyükelçisi Ron Prosor'un geçen ayın sonlarında "İsrail"in Ukrayna'ya yardım ettiğini doğrulaması dikkat çekicidir , ancak perde arkasında ve beyan edilenden daha fazlası.

Amerikan "Axios" internet sitesi de ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin İsrail işgalinden Ukrayna'ya "MIM-23 Hawk" füzeleri gönderme talebini ortaya çıkardı.

Bundan önce New York Times , Rusya'nın uyarılarına ve misilleme tehditlerine rağmen İsrail'in Ukrayna'ya içinde depolanan ABD top mermilerini sağlamayı kabul ettiğini bildirdi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkanı Dimitri Medvedev'in daha önce "İsrail"i Ukrayna'ya silah tedarikine karşı uyararak "bu adımın pervasızca olacağını" söylemesi dikkat çekicidir.