Siyonist İsrail'in Öldürdüğü Gazeteciler İle İlgili Rapor Yayınlandı

Siyonist İsrail'in Öldürdüğü Gazeteciler İle İlgili Rapor Yayınlandı

Rapora göre İsrail 20 gazeteciyi öldürmekle ilgili hiçbir sorumluluk üstlenmedi

Al Jazeera muhabiri Shireen Abu Akleh'in İsrail güçleri tarafından öldürülmesinin birinci yıldönümünde bir basın gözlemcisi raporu, İsrail'in son yirmi yılda 20 gazeteciyi öldürmesinden sorumlu olmadığını ortaya koydu .

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından Salı günü yayınlanan bir raporda , Batı Şeria'da yedi ve Gazze Şeridi'nde 13 cinayetten oluşan Filistin ve İşgal Altındaki Topraklarda 2001'den beri gazetecilerin öldürüldüğü 20 yerin haritasını gösterdi.

Rapora göre İsrail, son 22 yılda silahlı saldırı olaylarında delilleri ve tanık ifadelerini göz ardı ederek, soruşturmalar devam ederken askerleri suçtan temize çıkardı ve öldürülenlerin ailelerine çok az başvuru sağladı.

Rapor, vakaların en az 13'ünde İsrail makamlarının bu tür tanık ifadelerini ve bağımsız raporları reddettiğini, emir komuta zincirindeki çıkar çatışmalarını göz ardı ettiğini ve soruşturma sonuçlarını halktan saklayarak sınıflandırdığını tespit etti. Raporda "Sonuç her zaman aynıdır - kimse sorumlu tutulamaz" deniyordu.

İsrail'in basın özgürlüğüne karşı savaşı: Filistinli gazetecilerin durumu

Raporda ayrıca, İsrail ordusunun basını ve gazetecileri öne çıkaran nişanları tanımadığı ve bunlara saygı göstermediği ve gazetecileri hiçbir açıklama yapmadan terörizmle suçladığı tespit edildi.

CPJ'nin raporu, El Cezire muhabiri olan Filistin asıllı Amerikalı gazeteci Shireen Abu Akleh'in Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği askeri baskın sırasında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürülmesinden bir yıl sonra geldi.

İsrail, sadece çapraz ateş arasında kaldığı ve Filistinli Direniş savaşçıları tarafından öldürüldüğü konusunda ısrar ettikten sonra, bir soruşturmanın ardından, Ebu Akleh'in kasıtsız olduğunu iddia ederek büyük olasılıkla kendi ordusundan biri tarafından öldürüldüğünü kabul etti. Ayrıca ABD'nin Kasım ayında cinayetle ilgili kendi soruşturmasını başlatma kararını "ağır bir hata" olarak nitelendirerek ve onunla işbirliği yapmayı reddederek eleştirdi.

CPJ raporunda, "Ebu Akleh'in ölümünün birinci yıldönümünden önce, CPJ bu 20 vakayı yeniden inceledi ve İsrail'in sorumluluktan kaçmak için tasarlanmış bir tepki modeli buldu", deniyordu. "İsrail bu cinayetleri tam olarak soruşturmayı başaramadı, yalnızca kurban yabancı olduğunda veya yüksek profilli bir işverene sahip olduğunda daha derin soruşturmalar başlattı. O zaman bile soruşturmalar aylarca veya yıllarca sürüncemede kalıyor ve ateş açanların temize çıkarılmasıyla sonuçlanıyor."

KAYNAK: TEVHİDHABER