Siyonist  İsrail ile İmzalanan  İbrahim Anlaşmaları  Hakkında Yeni Gelişme

Siyonist İsrail ile İmzalanan İbrahim Anlaşmaları Hakkında Yeni Gelişme

Fas, 'İbrahim Anlaşmaları' zirvesini yaz sonrasına erteledi

Reuters'in bildirdiğine göre, Fas Dışişleri Bakanı Cuma günü, Batı Şeria'da artan çekişme ortasında, İsrail ile " İbrahim Anlaşmaları " barış paktlarını imzalayan Arap ülkeleri arasında ev sahipliği yapacağı zirveyi erteleyecek .

Zirveyi yaz sonrasına erteleme kararı, İsrail'in İşgal Altındaki Batı Şeria'da yerleşim inşasını genişletmeye karar vermesinin ve İsrail'in Cenin'e düzenlediği ve beş kişinin hayatını kaybettiği baskının ardından geldi.

Fas Dışişleri Bakanı Nasser Bourita, kararın kısmen zaman aşımına uğradığını, ancak aynı zamanda "bölgedeki barış çabalarını baltalayan" "kışkırtıcı ve tek taraflı eylemler" nedeniyle olduğunu söyledi.

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki Cenin'e düzenlediği baskını kınadı ve İsrail'in, Filistinlilerin bağımsız bir devlet kurmak istediği işgal altındaki topraklarda yerleşim birimlerini genişletme kararını reddetti.

İsrail, Cenin'deki operasyonunun saldırılardan şüphelenilen iki Filistinliyi tutuklamayı amaçladığını söyledi. Yakınlarda bir Filistinli silahlı saldırısına yanıt olarak Batı Şeria'daki Eli yerleşiminde 1.000 yeni ev inşa etme kararını duyurdu.

Fas, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'ın yanı sıra ABD güdümlü bir diplomatik girişimin parçası olarak 2020'de İsrail'e yaklaşan dört Arap devletinden biri.

Rabat, İsrail ile bağlarını güçlendirdi ve ABD'nin Cezayir destekli bir bağımsızlık hareketi tarafından hak iddia edilen Batı Sahra toprakları üzerindeki egemenliğini tanıması karşılığında tam diplomatik ilişkilere doğru ilerlemeyi kabul etti.

Fas, İsrail-Filistin çatışmasına iki devletli bir çözümün parçası olarak başkenti Doğu Kudüs'te olacak bir Filistin devletinin kurulmasını görmek istediğini söyledi.

Planlanan zirve, geçen yıl İsrail'in Negev çölünde İsrail, Bahreyn, Fas, BAE, ABD ve Mısır arasında gerçekleştirilen ve İsrail ile 1979'da barış anlaşması imzalayan zirveyi takip ediyor.

İsrail daha önce Dışişleri Bakanı Eli Cohen'in İsrail ile bağları olmayan diğer ülkelerin de katılabileceğini söylemesiyle Mart ayında Fas'ın foruma ev sahipliği yapacağını duyurmuştu. Bir Cohen yardımcısı, gecikmeyi programı koordine etmenin zorluğundan sorumlu tuttu.

İbrahim Anlaşmaları kapsamında İsrail ile bağlar kuran diğer Arap ülkeleri gibi Fas da İsrail'in önemli bir savunma müşterisi haline geldi.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan bir ihracat yetkilisi olan Yair Kulas Perşembe günü Kan radyosuna verdiği demeçte, savunma anlaşmalarının İsrail hükümetinin Filistinlilere yönelik politikaları üzerindeki gerilimlerden etkilenmediğini söyledi.

Kaynak:Tevhidhaber