Sınırda IŞİD operasyonu

Sınırda IŞİD operasyonu

IŞİD militanları, Kobani'nin Türkiye sınırındaki saldırılarını artırdı. Koalisyon uçakları bölgeye yönelik geniş çaplı bir hava saldırısı düzenledi, Türkiye'ye havan mermisi düştü

 Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Suriye'nin Kobani kentinden tamamen çıkarılması için operasyonlar artırıldı. Arkalarına ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava desteğini alan Kürt güçleri, dün kentin çevresindeki IŞİD militanlarına karşı yoğun bir saldırı başlattı. YPG'li yetkililere göre IŞİD militanları da Mürşitpınar Sınır Kapısı'na yönelik saldırılarını artırdı. IŞİD'in sabah saatlerinden itibaren, Kürt grupların denetimindeki sınır kapısına doğru havan atışı yaptığı duyuruldu. YPG ile IŞİD arasındaki çatışmalar sırasında atılan 4 havan mermisinin Türkiye tarafına düştüğü öğrenildi. Gün boyu bölgede keşif uçuşu yapan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları kentin doğusunda bulunan ve Türkiye sınırına yakın IŞİD mevzilerini vurdu. 

48 SAATTE 50 SALDIRI 

Koalisyon uçaklarının sınıra gündüz vakti düzenlediği hava saldırısının ardından Kobani'yi alevler ve dumanlar kapladı. Türkiye'den çekilen görüntülerde bombalanan bölgenin hemen yakınındaki bir binada IŞİD bayrağının asılı olduğu görüldü. Türkiye tarafında güvenlik önlemleri artırıldı. Koalisyon uçaklarının son 48 saat içerisinde Kobani'nin doğu ve güneyindeki IŞİD üslerine yönelik 50 hava saldırısı düzenlediği kaydedildi. Hava saldırılarının YPG güçleri ile ABD arasındaki sıkı koordinasyon ile gerçekleştirildiğine dikkat çeken Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman, "Koordinasyon sayesinde IŞİD'e son zamanlarda büyük darbe vuruldu. Ama militanlar ağır silahlarını yaşam alanlarına saklıyor. Kobani'de hala birkaç yüz sivil var. Özellikle çocukları savaşan aileler kenti terk etmedi" dedi. IŞİD'in Halep kenti yakınlarında Abdullah Bushi isimli bir kişiyi ise kendilerine ait merkezleri görüntülediği gerekçesiyle öldürdüğü açıklandı. IŞİD'in Bushi'nin cansız bedeninin üzerine "Suçu: 500 Türk lirası karşılığında merkezlerimizi görüntülemek" yazdığı belirtildi. 

SAVUNMA BAKANI SÜNNİ İÇİŞLERİ BAKANI Şİİ OLDU
IŞİD'in Irak'ta başkent Bağdat yakınlarındaki Enbar vilayetinde ilerleyişi sürüyor. New York Times'ın haberine göre ABD uçakları Enbar'da güçlü hava saldırıları düzenleyemiyor. Buna gerekçe olarak IŞİD'in meyve bahçelerine saklanması, kötü hava koşulları ve Sünni nüfusun yoğunluğu gösterildi. ABD'nin sivillere verilecek zararlarla Şii Başbakan Haydar Abadi'ye desteğin azalmasından endişe ettiği kaydedildi. Abadi yönetimi ise İçişleri ve Savunma Bakanlarını belirledi. Şii, Sünni ve Kürtlerin hükümete katılmasını hedefleyen Abadi, İçişleri Bakanlığı'na Şii Muhammed El Gabban'ı Savunma Bakanlığı'na da Sünni Halid El Ubeydi'yi getirdi. Yemen'deki Arap Yarımadası El Kaidesi ise IŞİD'e desteğini açıkladı.