Şalom: İsrail'e en çok müslüman turist Türkiye'den...

Şalom: İsrail'e en çok müslüman turist Türkiye'den...

2016 yılında İsrail’e giden 115 bin Müslüman turistin 100 bini Türk vatandaşı.

Filistin Yönetimi Kudüs’ü ziyaret eden Müslüman turistlerin İsrail otellerinde kalmasından ve ortaya çıkan turizm gelirinin İsrail turizmine katkıda bulunmasından rahatsız. Yönetim, Müslüman turistleri Filistin otellerine kalmaya ikna etmek için özel reklam kampanyası başlattı. 

Kudüs’ü tüm semavi dinlerin takipçileri ziyaret ediyor, ancak Kudüs’ü ziyaret eden Müslümanlar azınlıkta. Müslüman turistler de İsrail otellerinde kalmayı tercih ediyor ve söz konusu gelir İsrail turizminde önemli bir katkı. Çoğu Türkiye’den gelen Müslüman turistlerin İsrail otellerinde kalarak, tüm alışverişlerini İsrail marketlerinde yapması Filistin Yönetimini bu gelirden mahrum bırakıyor. İsrail’i 2016’da ziyaret eden 3,8 milyon kişiden 115 bini Müslüman turistlerdi ve çoğu Türkiye’den geldi. İsrail Turizm Bakanlığı verilerine  göre her Müslüman turist İsrail’e ortalama 1.133 dolar gelir bırakıyor. Filistin Turizm Bakanlığı Sözcüsü Jereyes Qumseyah, Türkiye’de ofisleri olduğunu ve ziyaretçilerin Batı Şeria ve Kudüs’teki otellerde kalması için gerekli reklam ve tanıtım faaliyetlerinin başlatıldığını açıkladı. 

Öte yandan Sünni İslam’ın en büyük dini otoritelerinden sayılan Mısırlı Youssef Al-Qaradawi, Filistinli olmayan Müslümanların Kudüs’ü ziyaret etmemeleri gerektiğini, bunun İsrail’in şehirdeki otoritesini tanımak olarak niteleneceğini belirtiyor. Ancak Filistin dini otoritesi bu görüşe karşı çıkıyor ve Müslüman turistlerin Kudüs’te Filistin otellerinde ağırlanmasını potansiyel bir Filistin devletine pan-İslami bir sempati unsuru olarak görüyor.

(!)

Şalomgazetesi