Sadr'dan 'teknokrat hükümet' çağrısı

Sadr'dan 'teknokrat hükümet' çağrısı

Irak'ta muhalif liderlerden Mukteda Sadr, İbadi hükümetinin değiştirilip yerine teknokratlar hükümeti kurulmasını istedi

Iraklı Şii lider Mukteda es-Sadr, Başbakan Haydar el-İbadi hükümetinin tamamıyla değiştirilip yerine teknokratlar hükümeti kurulmasını istedi. Sadr, yaptığı yazılı açıklamada, "Tüm siyasi grupların halkın yüksek çıkarını gözardı etmesi ve kendi siyasi çıkarlarından vazgeçmemesi, İbadi'nin reform projesinin hayata geçmesini neredeyse imkansız kılıyor. Ülkedeki siyasetçilerin mevkisi; vatanı, dini ve inancından daha değerlidir." ifadesine yer verdi.
İbadi liderliğindeki hükümetin tamamıyla değiştirilip yerine teknokratlar hükümeti kurulmasını talep eden Sadr, 2003 yılından bugüne kadar yolsuzluğa bulaşanların tamamının da yargılanması gerektiğini dile getirdi.
Sadr'ın bu açıklamasının, dört gün önce İbadi kabinesine beş yeni bakanın seçilmesini meclisin onaylamasının ardından gelmesi ise dikkat çekti.
Irak Meclisi, Başbakan İbadi'nin kabinesindeki istifalar sonucu boşalan beş yeni bakanı oy çoğunluğuyla onaylamıştı.
İbadi, Şii Ulusal Koalisyonu'na bağlı Petrol, Yüksek Öğretim, Ulaştırma, İçişleri, İskan ve İmar, Su Kaynakları ve Ticaret bakanlarının istifasını kabul etmişti.
Başbakan İbadi, geçen yıl mart ayında siyasi partilerden uzak bağımsız adaylardan oluşan teknokratlar hükümeti kurmak istediğini açıklamıştı. İbadi'nin söz konusu hükümeti kurmasının yıllardır elde ettikleri ayrıcalıkları kaybetmemek için siyasi partiler tarafından engellendiği belirtiliyor.