"Rusya'ya Eşsiz bir Cevap Verilmeli"

"Rusya'ya Eşsiz bir Cevap Verilmeli"

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Kırım'da yaşanan durumun Soğuk Savaş döneminden beri gündeme gelmediğini, eşsiz bir durum olduğunu ve bu konuda Rusya'ya eşsiz bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz, AB liderlerinin, Brüksel'de düzenlenen zirve kapsamında görüşmelerini sürdürdüğü sırada basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere Ukrayna krizi ve Rusya'ya uygulanacak yaptırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Yaptırımların hedefleri olması ve beraberinde Rusya yönetimi ile nasıl başa çıkılacağına yönelik bir strateji ile gelmesi gerektiğini ifade eden Schulz, “Rusya'ya açık bir mesaj verilmesi gerekiyor. Uzun zamandır bir Avrupa ülkesinin toprak bütünlüğüne bir başka Avrupa ülkesi tarafından bu derece şiddetli bir şekilde zarar verilmemişti. Bu tarz bir durum Soğuk Savaş döneminden beri gündeme gelmedi. Son yaşanan gelişmeler bize bunun yeni bir boyuta taşındığını gösteriyor. Kırım'daki durum eşsiz ve buna verilen cevap da eşsiz olmalı” diye konuştu. Schulz, Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu bu konuda ortak bir duruşa sahip olduğuna da dikkat çekti.

Rusya'nın attığı adımların uluslararası hukukun açık bir ihlal olduğunu vurgulayan Schulz, Rus hükümetinin son günlerde yaşananları oldubittiye getirdiğini, Avrupa Konseyi'nin buna karşı mesajının ise “Bu kadar yeter” olduğunu söyledi.

AP Başkanı Schulz, Ukrayna'ya yapılması planlanan mali yardımın gelecek ay içerisinde katı reformlara bağlı olmaması gerektiğini dile getirerek, “Elbette yeni bir hükümetle, ülkenin ekonomik koşullarının ve rekabet gücünün geliştirilmesi için, uygulanması gereken reformlar da dahil olmak üzere uzun vadeli stratejiyi görüşmeliyiz. Ancak şimdilik reformları görüşmenin lüzumu yok. Faturaları ödemek, kamu personellerinin maaşını vermek ve ülkeyi işletebilmek için paraya acilen ihtiyaçları var” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA