Rusya'dan Wagner'e Karşı Yeni Hamle

Rusya'dan Wagner'e Karşı Yeni Hamle

Rusya, yurtdışında Wagner'in tam kontrolünü ele geçirmek için çaba harcıyor: WSJ

The Wall Street Journal' a göre Rusya, paralı asker Wagner Grubu'nun lideri tarafından kurulan "küresel imparatorluğun" tüm kontrolünü ele geçirmek için çalışmalara başladı .

Journal'a göre Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey kişiler Suriye, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali hükümetleriyle temasa geçti .

Raporda, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin'in Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile doğrudan temas kurmak için Şam'a uçtuğu ve ondan Wagner güçlerinin Moskova'nın gözetimi olmadan Suriye'den ayrılmasını durdurmaya çağırdığı belirtildi.

Görüşmenin ardından Esad'ın ofisinden yapılan açıklamada, Wagner'in Suriye'deki varlığına ilişkin gelişmelerin "son olaylar ışığında" ele alındığı belirtildi.

OKUYUN: ABD, Rusya Wagner'i Sudan paramiliter güçlerine füze sağlamakla suçluyor

Konuya yakın iki kişinin aktardığına göre, Suriye'de büyük ölçüde bağımsız hareket eden Wagner kuvvetlerine, Rusya Savunma Bakanlığı'nın kontrolündeki Suriye'nin liman kenti Lazkiye'deki bir hava üssüne gitme emri verildi ve onlar da bu talimatı yerine getirdi.

Rus yetkililer Orta Afrika Cumhuriyeti cumhurbaşkanını aradı
Journal'a göre Kremlin'in Wagner'in kontrolünü ele geçirme ve Afrika'da Wagner destekli operasyonların devamını sağlama girişimlerinin bir sonraki ayağı Orta Afrika Cumhuriyeti oldu .

Bu kapsamda Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, özel korumaları arasında Wagner çetelerinin de bulunduğu Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Faustin-Archange Touadera ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bu görüşmelerde Rus yetkililer, Cumartesi günü patlak veren krizin Rusya'nın Afrika'daki faaliyetlerine engel olmayacağı konusunda güvence verdi.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Danışmanı Fidele Gouandjika, Wagner meselesinin Rusya'nın iç meselesi olduğunu vurgulayarak, gelişmelerin ülkesi için çok da önemli olmadığını kaydetti.

Gouandjika, "Hiçbir şeyin değişmediğini görmek güven verici. Moskova onları geri çağırmaya ve bize Beethoven veya Mozart'ı göndermeye karar verirse, onları alırız" dedi.

Rus jetleri Mali'ye uçuyor
Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'na ait jetler, Wagner Grubu'nun Mali'deki varlığının devamını sağlamak ve bölgedeki çıkarlarını korumak amacıyla Suriye ile Mali arasında mekik dokudu.

Mali'de, Rus savaş uçakları ve helikopterleri tarafından desteklenen Wagner güçleri, 2012'den beri bir isyanla mücadeleye yardım ediyor.

ABD'nin eski Afrika Sahel Özel Temsilcisi J. Peter Pham yaptığı açıklamada, "Wagner, Rusya'nın nüfuzunu artırmasına yardım etti ve hükümet pes etmek istemiyor."

Yaklaşık 6.000 Wagner personeli, Rusya ve Ukrayna dışında, iç savaşı 10 yıl öncesine dayanan Orta Afrika Cumhuriyeti'nde özel güvenlik ve mayın temizlemeden, Suriye'de petrol kuyuları ve hükümet kontrolündeki bölgelerin savunulmasına kadar çeşitli faaliyetler yürütüyor.

ABD ve Batılı ülkeler, Wagner'in faaliyetlerini durdurmak ve etkisini azaltmak için çeşitli adımlar atarken, ABD bu hafta Wagner'in Ukrayna'daki operasyonlarını finanse etmek için kullandığı iddia edilen Afrika merkezli altın şirketlerine yaptırımlar açıkladı.

ABD'li yetkililer, önümüzdeki günlerde Wagner'e yönelik ek yaptırımların açıklanacağına dikkat çekti.

Wagner Grubu'nun Rus yönetimine karşı isyanı
Özel güvenlik şirketinin kurucusu Yevgeny Prigozhin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçladı ve misilleme yapmakla tehdit etti.

Wagner savaşçıları Ukrayna'dan ayrıldı ve Rusya'nın güneyindeki Rostov-on-Don kentine girdi.

Gerginliğin ortasında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Prigozhin ve Wagner savaşçıları hakkında "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açtı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "ihanet" olarak nitelendirdi.

Prigozhin Moskova'ya gideceklerini açıklamış ve Kremlin yönetimi ülkenin birçok yerinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Prigozhin'in Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukashenko'nun Rusya'daki gerilimi düşürme önerisini kabul ettiği bildirildi. Prigozhin ayrıca plana göre konvoylarını geri çevireceklerini ve sahra kamplarına döneceklerini duyurdu.

Kremlin, Prigozhin aleyhindeki ceza davasının kapatılacağını söyledi ve "asi liderin" Beyaz Rusya'ya gideceğini duyurdu.

Putin, "Bugün, Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle bir sözleşme imzalayarak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve arkadaşlarınıza dönme fırsatınız var. İsterseniz Beyaz Rusya'ya gidebilirsiniz." 26 Haziran'da televizyonda yayınlanan adres.

Kaynak:TEVHİDHABER