Rusya-Ukrayna ve Kerç'te Yaşananlar (VİDEO)

Rusya-Ukrayna ve Kerç'te Yaşananlar (VİDEO)

Rusya sınırını ihlal eden 3 Ukrayna gemisi alıkonuldu

Rusya sınırını ihlal eden 3 Ukrayna gemisi alıkonuldu

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), dün sabah saatlerinde Rusya sınırlarını ihlal eden Ukrayna'ya ait Berdyansk, Nikopol and Yany Kapu gemilerinin yerel saatle 19:00 sularında tekrar Rus kara sularını ihlal girişiminde bulunduğunu belirtti.

 

Söz konusu Ukrayna savaş gemilerinin güç kullanılarak durdurulması amacıyla silahların kullanıldığını ifade eden FSB, gemilerin Rusya'nın Karadeniz'deki karasularında alıkonulduğunu duyurdu.

Ukrayna gemilerinin yasa dışı faaliyetleri konusunda FSB tarafından soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Ukrayna tarafının, savaş gemilerinin Rusya kara sularından ve Kerç-Yenikale kanalındaki geçişinden haberdar olduğu not edilmelidir."

Rusya, Azak Denizi'nde yaşanan gerginlik nedeniyle BMGK'yı acil toplanmaya çağırdı.

Konuya dair açıklama yapan Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, Ukrayna ile Azak Denizi'nde yaşanan tehlikeli gelişmeler ve ardından gerçekleşen olaylar nedeniyle  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdıklarını bildirdi.
Polyanskiy, 'Uluslararası barışı ve güvenliği sürdürme' gündem başlığıyla yapılması talebiyle yapılan toplantı çağrısının 26 Kasım'da Moskova yerel saatiyle 19:00'da gerçekleşmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi (NSDC) Genel Sekreteri Oleksandr Turchynov, Kiev'in Karadeniz'de yaşanan gelişmeler nedeniyle sıkıyönetim ilan etme seçeneğinin değerlendirildiğini açıkladı.


Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi, Karadeniz'de yaşanan gelişmeler nedeniyle yapılan acil toplantıda ülkede 60 günlük sıkıyönetim ilan edilmesi talebinde bulundu.
Karar henüz Ukrayna Parlamentosu tarafından onaylanmadı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, ülkede ilan edilecek bir sıkıyönetimin Donbass'taki durumu etkilemeyeceğini ileri sürerek, söz konusu ilanın Kiev'in saldırgan bir askeri operasyon uygulayacağı anlamına gelmediğini savundu.


'MİNSK ANLAŞMASINDAN ÇEKİLMEYECEĞİZ'
Ukrayna televizyonlarında yayınlanan konuşmasında Poroşenko, şu ifadeleri kullandı: "Sıkıyönetim ilan edilmesi, Ukrayna'nın herhangi bir saldırgan harekette bulunacağı anlamına gelmiyor. Ukrayna, topraklarını savunmak, vatandaşlarının güvenliğini korumak ve güvence altına almak için her türlü tedbiri alacaktır. Bu aynı zamanda, Donetsk, Luhansk ve diğer bölgelerdeki pozisyona dair bir değişim anlamına gelmemektedir."
Poroşenko aynı zamanda, sıkıyönetim ilan edilmesi ihtimalinin Kiev'in Minsk anlaşmalarından ayrılacağı anlamına da gelmeyeceğini, ülkesinin Minsk anlaşması da dahil olmak üzere uluslararası sorumluklarını yerine getireceğini ileri sürdü.

Rus senatör Aleksey Puşkov, Ukrayna Deniz Kuvvetleri’nin Karadeniz’de Rusya’ya yönelik kışkırtıcı eylemler için emri doğrudan Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko tarafından aldığını iddia etti.

sputnik