Rusya, Moldova'yı ikna etmeye çalışıyor

Rusya, Moldova'yı ikna etmeye çalışıyor

Rusya, Moldova'nın AB ile annlaşma imzalamaması için uyarılarda bulundu

Rusya, Moldova’yı AB ile anlaşma imzalamama konusunda ikna etmeye çalışıyor. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigori Karasin’in Moldova ziyaretinden önce açıklama yapan Kişinyov büyükelçisi Farit Muhametşin AB ile anlaşması durumunda ülkesinin ticari ilişkilerde Moldova’ya verdiği önceliklerden vazgeçeceğini ifade etti.

Nezavisimaya Gazeta’ya açıklama yapan Moldova ekonomi uzmanı Dmitri Kalak, Rusya ile ticari ilişkileri zarar görme ihtimali bulunmasına rağmen 27 Haziran tarihinde AB ile anlaşma imzalanacağını bildirdi. Moldova aydınlarının, analistlerinin ve devlet adamlarının görüşüne göre Kişinyov yönetiminin AB ile anlaşma imzalaması komşu Ukrayna’da yaşanan olayların tekrarlanması ile sonuçlanmayacak. Ayrıca Pridnestrovya bölücülerine karşı da saldırı planının olmadığın altı çizildi.

Moldova tarafında AB ile yakınlaşma konusunda kesin bir kararlılık olmasına rağmen Kremlin sarayı bu konuda geri adım atmayı düşünmüyor. Dışişleri bakan yardımcısı Karasin’in Kişinyov ziyareti sırasında uyarıların daha da artması ve sertleşmesi bekleniyor.

Kremlin sarayına Moldova siyasileri içerisindeki en önemli desteği ise Komünist Parti ve Başkanı Vladimir Voronin veriyor. Voronin AB ile anlaşmanın imzalanmasına karşı çıkarak bu durumda sadece Rusya ile değil BDT ülkeleri ile de ekonomik sorunların yaşanabileceğini savunuyor.