'Rusya Esed'li bir Suriye istiyor'

'Rusya Esed'li bir Suriye istiyor'

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa, Rusya'nın ılımlı muhalefeti etkisizleştirerek Esed'i güçlendirmek istediğini ve Esed'li bir Suriye istediğini söyledi.

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya'nın da DAEŞ'e karşı mücadele için Suriye'ye girdiğini söyleyerek, Rusya'nın ilk vurduğu bölgenin Bayırbucak ve Humus'taki Türkmen bölgeleri olduğuna dikkati çekti.

Mustafa, "Biliyorsunuz son bir aydır bunu artırarak devam ettiriyor. Adeta Türkmenlere karşı bir etnik temizlik uyguluyor Bayırbucak'ta. Halep bölgesini de bombalıyor" dedi.

Rusya'nın Halep'teki Höllük Türkmen semtini ve daha önce Azez çevresindeki Türkmen birliklerini bombaladığını belirten Mustafa, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rusya, siyasi çözümden önce daha fazla alana sahip olmak ve özellikle ılımlı muhalefeti etkisizleştirerek Esed'i güçlendirmek istiyor, daha fazla alana sahip olarak Esed'li bir Suriye'yi istiyor ve bunu da görüyoruz. Birleşmiş Milletler'in son kararında da bunun yansımaları oldu, Birleşmiş Milletler kararı Rusya tarafından, Rusya'nın isteği doğrultusunda çıktı. Orada Rusya'nın etkin olduğu gözüktü çünkü sahada bugün Rusya ağırlıklı Ruslar var."

 "Bayırbucak çok stratejik noktadır"

Mustafa, Bayırbucak'ın çok stratejik bir nokta olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Hem Türkmenler için hem Türkiye için, hem Esed için, hem Rusya için, yani Bayırbucak bölgesi bir kilittir. Rusya için önemlidir, çünkü oradaki üsleri vardır, orayı güvenli bölge olarak kendisine düşman olan unsurlar istemiyor. Esed de istemiyor, Türkiye ile sınır olmak istiyor ve oradaki terör örgütlerini Türkiye'ye yönlendirmek istiyor."