Rusya, Çin'le 30 yıllık gaz anlaşması yaptı

Rusya, Çin'le 30 yıllık gaz anlaşması yaptı

Rusya'nın enerji şirketi Gazprom, Çin'le 30 yıllık dev gaz anlaşmasını imzaladı. Anlaşmayla birlikte Rusya, doğalgaz pazarını Çin'e açmış oldu

Rusya'yla Çin arasında imzalanması beklenen doğalgaz anlaşması bugün imzalandı. Rusya devletine ait olan dev gaz şirketi Gazprom'la Çin arasında imzalanan anlaşmanın 30 yıllık bir anlaşma olduğu belirtildi.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov anlaşmayla ilgili yaptığı açıklamasında, anlaşmanın bugün imzalandığını belirtti ancak anlaşma detaylarıyla ilgili herhangi bir bilgi vermedi.

Rusya'nın Çin'e doğalgaz satması hem diplomatik hem de ekonomik önemi büyük olan bir adım. Rusya, Ukrayna krizinden dolayı batılı ülkelerce yalnızlaştırılmıştı. Rusya'nın Avrupa'daki doğalgaz pazarı tehlikeye girmişti. Ancak, Çin'in doğalgaz ihtiyacı Rusya'nın elini güçlendirdi. Bundan sonra, doğalgaz pazarını Çin'e açan Rusya, batılı ülkelere karşı doğalgazı daha rahat şekilde koz olarak kullanabilecek.

Rusya ile Çin, imzalanan anlaşma üzerinde on yıldan uzun bir zamandan bu yana müzakere yapıyordu. Ancak doğalgaz fiyatının yüksek olması prjenin askıya alınmasına neden olmuştu.

Rus ve Çinli yetkililer, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu ziyareti sırasında anlaşmanın imzalanmasını beklediklerini açıklamışlardı. 

İmzalanan anlaşmayla birlikte, Rusya ile Çin arasında yeni bir doğalgaz boru hattı kurulacak. Boru hattı projesinin finansmanını büyük oranda Çinli finans kurumları üstlenecek.