Ruhani'den Türkiye Açıklaması

Ruhani'den Türkiye Açıklaması

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin daveti üzerine İran’a giden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin daveti üzerine İran’a giden Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü.

Görüşmede Genelkurmay Başkanı Akar, İran ile Türkiye'yi bölgenin iki önemli gücü olarak niteledi; iki ülkenin işbirliği ve münasebetlerini geliştirmek suretiyle bölgede istikrar ve sebatın sağlanmasında etkin rol ifa edebileceklerini belirtti.

Orgeneral Akar ayrıca Türkiye'nin Irak ve Suriye başta olmak üzere bütün bölge ülkelerinin toprak bütünlüğüne saygı gösterdiği söyleyerek, Ankara'nın terörizmle mücadele için İran başta olmak üzere dost ülkeleriyle işbirliğini güçlendirmek niyetinde olduğunu vurguladı.
İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de coğrafi sınırlarda her türlü değişikliğin bölgede istikrarsızlık ve güvensizliğin yayılmasına sebebiyet vereceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani; İran ile Türkiye terörizm, güvensizlik ve istikrarsızlık gibi ortak tehditlerle karşı karşıya olduklarına işaretle, tehditlerin bertaraf edilmesi ve ortak çıkar çerçevesinde Tahran-Ankara münasebetlerinin her alanda geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Ruhani; İran ve Türkiye hükümetlerinin iki ülkenin silahlı kuvvetlerinin işbirliği ve münasebetlerinin güçlendirilmesini irade ettiğine temasla, İran ve Türkiye silahlı kuvvetlerinin işbirliği ve deneyim paylaşımıyla bölgesel tehditleri ortadan kaldırma çerçevesinde yapıcı ilişkiler geliştirebileceklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Ruhani ayrıca; İran ile Türkiye'nin işbirliğini geliştirmekten önemli hedeflerinin terörizmle mücadele ve bölgede coğrafi sınırların korunması olduğuna temasla, bölgede iki önemli ülke ve sebat limanı olarak İran ve Türkiye'nin birbirinin yanında durmak suretiyle bölgesel meselelerin çözümü için etkin rol ifa edebileceklerini ifade etti.


Kaynak : Tesnim