"Rehber gerek gördüğünde nükleer müzakereleri keseriz"

"Rehber gerek gördüğünde nükleer müzakereleri keseriz"

İmam Hamanei tarafından her an alınabilecek kararların nükleer müzakerelerde uygulanabileceğini ifade eden İran Dışişleri Bakanı, gerekli olduğu takdirde müzakereler kesileceğini kaydetti.

Bugün Tahran üniversitesinde düzenlenen bir konferansta konuşan İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad  Zarfi, kendini inanan ve Amerika’yı model olarak almayan İran’ın bu ülke karşısında söyleyecek sözleri olduğunu dile getirdi. 
Askeri teçhizatların önemli olmasına karşın İran’ın, gücünü teçhizatlardan değil, gücünü temel direği olan millet, şehit kanları ve rehberlikten aldığını konuşmasına ekledi. 
 
İran Dışişleri Bakanı, Obama’nın boş sözleri karşısında güçlü bir şekilde tutum sergileyerek İran yaklaşımlarını diplomatik dille ifade ettiklerini, bu bağlamda hiçbir zaman milli menfaat ve ülkenin yasal hakkının zarar görmesine izin vermeyeceklerini söyledi. 
Nükleer müzakerelerde çok şey verilmesine karşın çok az şey elde edildiğini söyleyen Devrim Muhafızları Genel Komutanı Tümgeneral Caferi’nin bu değerlendirmesiyle ilgili soruya Zarif, Tümgeneral Caferi’nin bu değerlendirmesine saygı duymasına karışın aynı düşünceyi paylaşmadığını, zira müzakereler sonucunda yaptırım duvarları yıkıldığını açıkladı. 
 
İmam Hamanei tarafından her an alınabilecek kararların nükleer müzakerelerde uygulanabileceğini ifade eden İran Dışişleri Bakanı, gerekli olduğu takdirde müzakereler kesileceğini, genel çerçeveyi Rehberin tayin ettiğini ve müzakerelerin direkt sorumlusu kendisi olduğun kaydetti. 
Düşmanlar İran füzelerinden korkmadığı sözleriyle ilgili sorusuna Muhammed Cevad Zarif, Amerika’nın İran milletinin şehadet kültüründen korktuğunu, ABD’ye karşı en büyük engel olan fedakarlık ve şehadet kültürün hiçbir silahla değişemeyeceğini belirtti. 
 
Bu konuda yetkisi olmadığının değerlendirmesini yapanlara cevaben Zarfi, 20 yıl uluslararası güvenlik konularda ders verdiğinin altını çizerek, Amerika’nın İran silahlarından değil, İran milletinden korktuğunu söyledi.
 
mehr