Ramadi IŞİD'in Eline Geçmek Üzere

Ramadi IŞİD'in Eline Geçmek Üzere

IŞİD, Irak’ın en büyük eyaleti Anbar'ın başkenti Ramadi'de, hükümet binalarının bulunduğu yerleşkeyi ele geçirdi. Kentin büyük bölümü fiilen IŞİD'in eline geçmiş oldu. ABD Irak'a silah yardımı teklif etti.

Iraklı polis yetkilisine göre, IŞİD bir gün öncesinde başlattığı saldırı sırasında, Cuma günü Ramadi hükümet ana binasını ele geçirdi, binanın üzerine siyah bayrak astı.
İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP’ye konuşan yetkili, “IŞİD şimdi Ramadi merkezi hükümet binasını işgal ediyor. Aynı zamanda polis merkezi üzerinde bayraklarını astı” ifadelerini kullandı.
IŞİD de internet üzerinden yaptığı açıklamada, Ramadi’nin merkezinde bulunan hükümet binasını ele geçirdiğini duyurdu.
IŞİD’in açıklamasında, Anbar eyaletinde Irak ordusu, hükümeti ve polisine ait birçok binanın bombalandığı da ifade edildi.
Al Jazeera Bağdat muhabiri Osama Muhammed ise, Ramadi’de Irak ordusu ve yanında savaşan çoğu Şii milislerden oluşan El Haşd El Şabi milisleri ile IŞİD'in arasında şiddetli çatışmalar devam ederken, iki semtin yanı sıra ve Irak ordusu merkezi komuta binasının hâlâ hükümetin kontrolünde olduğunu aktardı.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Cuma günü Irak Başbakanı Haydar İbadi'yi arayarak, Ramadi'nin son durumu hakkında bilgi aldı. ABD'nin destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan Biden, AT-4 tipi roketatarlar ve roket mermileri gönderebileceklerini söyledi.
'Ramadi'den 114 bin kişi göç etmişti'
BM Mülteciler Ajansı (BMMA), Nisan ayında Irak'ta şiddet olaylarının arttığı Ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı. Ajans Irak’ın batısında yer alan Anbar eyaletinde kalanların sayısının 8 bin civarında olduğunu ifade etmişti.
BMMA’nın sözcüsü Adrian Edwards, sığınmacıların güvenli bölgelere ulaşmak için Ramadi'den ayrılarak yollara düşerken, pek çok sorunla da karşı karşıya kaldığını ifade etti. Edwards'a göre bu sorunları şöyle sıralamak mümkün: Kaynakların azalması, kontrol geçiş noktaları, belli bölgelere giriş yasağı ve güvenlik prosedürleri.
BM istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana Irak’ta 400 bini Anbar’dan olmak üzere en az 2.7 milyon kişi yerinden oldu.
IŞİD Irak'ta birçok bölgeyi ele geçirmişti
Irak'ın ikinci büyük ili Musul 10 Haziran 2014'te IŞİD'in kontrolüne girmişti. Örgüt Irak'ta önemli kentleri ele geçirerek ilerlemeyi sürdürmüştü.
Suriye’de de geniş bir coğrafyaya hâkim olan IŞİD ‘hilafet’ ilan ederek kurduğu ‘İslam Devleti’ne’ 'hicret' çağrısı yapmıştı.
Irak ordusu ve peşmerge birliklerinin, Sünni Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürdüğü açıklanmıştı.
IŞİD’in Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine saldırıya geçmesi ve ABD’li gazetecileri öldürmesinin ardından Washington, 'terörle mücadele amaçlı' bir uluslararası koalisyon oluşturdu.
Aralarında Arap ülkelerinin de bulunduğu 60’tan fazla ülkenin katıldığı koalisyon Eylül ayında Suriye ve Irak’taki IŞİD’in mevzilerini havadan vurmaya ve Irak ordusuna destek vermeye başladı. IŞİD’e karşı mücadele koalisyonu, Ağustos 2014’te Irak’ta, daha sonra ise Suriye’de örgütün mevzilerine kapsamlı hava saldırıları başlattı.