Putin: ABD ve müttefikleri Suriye’deki militanları doğrudan finanse etti ve silah sağladı

Putin: ABD ve müttefikleri Suriye’deki militanları doğrudan finanse etti ve silah sağladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD ve müttefiklerinin Suriye’de militanlara doğrudan finanse ettiğini ve silah sağladığını ifade etti.

Valday” Uluslararası Tartışma Kulübü konferansına katılan Putin, “Suriye’de, eski zamanlarda olduğu gibi, ABD ve müttefikleri militanları doğrudan finanse etti ve silah sağladı. Saflarına çeşitli ülkelerden paralı savaşçıların katılmasını teşvik etti. Militanlar parayı, silahı, askeri uzmanları nerden buldu? Nasıl oldu da IŞİD en güçlü, neredeyse askeri gruba dönüştü?” şeklinde konuştu.
Rusya lideri, “Ortaklarımızın tekrar tekrar aynı tuzağa düşmesine, yani aynı hataları yapmasına şaşırmayacağım. Zamanında Sovyet Birliği’ne karşı mücadele için Afganistan’da deneyim kazanan aşırı hareketlere sponsorluk etmişlerdi. Bu hareketlerden Taliban ve El-Kaide doğdu” dedi.
Putin, “Bazen muadillerimizin ve arkadaşlarımızın sürekli kendi politikalarının sonuçlarıyla boğuştuğu izlenimi oluşuyor. Tüm var gücünü, yarattıkları riskleri yok etmek için atıyorlar. Bunun için gitgide yükselen bir bedel ödüyorlar” yorumunda bulundu.
Batı’nın uluslararası teröristlerin Rusya ve Orta Asya’ya girmesine destek vermese de göz yumduğunu belirten Putin, “Batı, uluslararası teröristlerin Rusya’ya ve Orta Asya bölgesine girmesini desteklemese de göz yumdu. Aslında bilgi ve finans desteğinde bulundu. Bunu unutmadık” dedi.

Kaynak: Rusya'nın sesi radyosu
-