Psaki: Tampon bölgeyi hayata geçirmeyi düşünmüyoruz

Psaki: Tampon bölgeyi hayata geçirmeyi düşünmüyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki, tampon bölge talebine ilişkin "Hiçbir zaman gözardı etmedik. Şu anda sadece bunu hayata geçirmeyi düşünmüyoruz" dedi.


WASHINGTON  - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Suriye'de tampon bölge oluşturma fikrini hiçbir zaman göz ardı etmediklerini ancak şu anda bunu hayata geçirmeyi ise düşünmediklerini söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond ortak basın toplantısında, Türkiye 'nin, Suriye'de tampon bölge oluşturulması önerisi için "Araştırmaya değer, konuya çok yakından bakmaya değer" ifadelerini kullanmıştı. Kerry, ayrıca, "Ancak aynı zamanda (bu alanın) güvenliği sağlanmalı, hükümetin (Esed rejimi) saldırısının olmaması garantilenmeli, diğer birçok şey de yapılmalı. Dolayısıyla, bu konunun incelenmesi lazım. Hepimiz bu konuyu yakından ele alma taraftarıyız" diye konuşmuştu. 
Ancak, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Psaki, günlük basın toplantısında Kerry'nin sözlerine açıklama getirdi. 

Tampon bölge konusunun Türkiye ve diğer ülkelerin zaman zaman dile getirdiği bir öneri olduğunu ifade eden Psaki, teklifi bu ülkelerde bu sure boyunca görüştüklerini ve bu konudaki görüşmelerin de devam ettiğini kaydederek, "Dolayısıyla, şu anda bunun (tampon bölge) uygulanmasını düşünmesek de bu, diğer ülkelerin getirdikleri bir dizi fikir ve önerileri tartışmaya devam etmeyeceğimiz anlamına gelmiyor" dedi. 

Türkiye ile Irak ve Suriye'de ABD ve Türkiye'nin ortak hedeflerinin desteklenmesini sağlayacak eylemleri başlatmak ve tanımlamak için çalıştıklarını belirten Psaki, "Bir fikirleri olduğu zaman dile getiriyorlar ve biz de bunu konuşmaya açığız. Hiçbir zaman (tampon bölge fikrini) göz ardı etmedik. (Ama) şu anda sadece bunu hayata geçirmeyi düşünmüyoruz" ifadesini kullandı. 

Psaki, tampon bölgede güvenliğin sağlanması gibi birçok konunun incelenmesi gerektiğine işaret ederek, "Bunlar ele alınması kolay konular değil ama partner ve müttefiklerimizin fikirlerini dinlemekten mutlu oluruz" yorumunu yaptı. 

ABD'NİN POLİTİKASI DEĞİŞMEDİ 

Sözcü Psaki, bu yaklaşımlarıyla, ABD yönetiminden "tampon bölge konusunda farklı birimlerden karışık mesajlar geldiği" yönündeki eleştirilere ise katılmadı. Bakan Kerry'nin tampon bölgenin uygulanmasındaki birçok zorluğa işaret ettiğini hatırlatan Psaki, şu anda tampon 
bölgeyi uygulamayı değerlendirmemelerinin nedenlerinden bazılarının da bu zorluklar olduğunu bildirdi. 

Psaki, Kerry'nin tampon bölge için "araştırmaya değer, konuya yakından bakmaya değer" sözlerinin sorulması üzerine, "Biz konuyu tartışmaya açığız, partner ve müttefiklerimizi dinlemeye açığız. ABD'nin baş diplomatı olarak bu Kerry'nin görevi. Ancak bu, ABD'nin bu konudaki politikasının değiştiği anlamına gelmiyor" ifadesini kullandı. 

"TÜRKİYE'NİN MERKEZİ ROL OYNAMASI GEREKLİ" 

Başka bir soru üzerine Psaki, Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu ve dünyadaki diğer ülkeler kadar ve belki de daha fazla IŞİD tehdidini hissettiğini belirterek, "Onların da odaklanması gereken kendi kaygıları var ve bu nedenle burada (koalisyonda) merkezi bir rol oynamaları gerekmesinin nedenlerinden biri bu" değerlendirmesinde bulundu. 

Türkiye'nin yabancı savaşçıların önlenmesi, IŞİD'in finansal yapısı ile meşruluğunun ortadan kaldırılması çabaları gibi diğer konularda koalisyona katkıda bulunduğunu anımsatan Psaki, "(Şu anda) askeri anlamda daha çok ne yapabileceklerini konuşuyoruz" dedi. 
Psaki, yurdun çeşitli kentlerinde terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle düzenlenen izinsiz gösterilere dair soru üzerine, "Protestolardaki çatışmalar nedeniyle hayatlarını kaybedenler olduğuna yönelik haberlerden kaygı duyuyoruz. Bu, bizim için çok kaygı verici. Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de toplanma ve ifade özgürlüğünü destekliyoruz. Tüm tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidale çağırıyoruz" diye konuştu. (AA)