Prof. Nurettin Uzunoğlu vefat etti

Prof. Nurettin Uzunoğlu vefat etti

ABD'de çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yapan ve 27 yaşında "Türkiye'nin en genç ikinci profesörü" unvanına sahip olan Prof. Nurettin Uzunoğlu (74) İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

1939 yılında Kütahya'da doğan ve ODTÜ'den mezun olduktan sonra akademik kariyerini ABD'nin Nebraska, Missiuri ve Kansas üniversitelerinde sürdüren Uzunoğlu, 27 yaşında akademik kariyerinin zirvesine çıkarak Oktay Sinanoğlu'ndan sonra "Türkiye'nin en genç ikinci profesörü" unvanına sahip oldu.

ODTÜ ve TÜBİTAK'ın yanı sıra ABD'deki bir çok üniversitede 1959 yılından itibaren akademisyen olarak görev yapan Prof. Uzunoğlu, 46 yıllık meslek yaşamı boyunca çoğu İngilizce olmak üzere 34 kitap kaleme aldı. Kur'an-ı Kerim Meali, Peygamberler Tarihi ve İslam Hukuku gibi bir çok temel kaynak kitabını İngilizce'ye çeviren Prof. Uzunoğlu, ABD'deki çeşitli hapishanelerde mahkumlara İslamiyet üzerine dersler verdi.

İngilizce'ye çevirdiği Kur'an-ı Kerim mealini aralarında Barack Obama, Silvio Berlusconi, Angela Merkel, Vladimir Putin'in de bulunduğu 47 devlet başkanına gönderen Uzunoğlu, söz konusu meali ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Hillary Clinton'a da bizzat hediye etmişti.

Dünyanın birçok ülkesinde katıldığı bilimsel çalışmalar nedeniyle "Visiting Profesor" olarak da anılan Nurettin Uzunoğlu, görme engelliler için 8 cilt ve 2 bin sayfadan oluşan "Braille alfabesi ile yazılmış dünyanın ilk ve tek İngilizce Kur'an-ı Kerim Meali"ni hazırlamıştı.
Rahatsızlığı nedeniyle bir süreden beri İstanbul'da tedavi gören Prof. Nurettin Uzunoğlu sabah saatlerinde vefat etti.

Prof. Uzunoğlu'nun cenazesi 10 Ekim Perşembe günü öğle namazına müteakip İstanbul Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından Eyüp Mezarlığı'nda toprağa verilecek.