Petrol'de Yeni Formül

Petrol'de Yeni Formül

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolü konusunda Bağdat yönetiminin de endişelerini giderecek formülü açıkladı...

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak petrolü konusunda Bağdat yönetiminin de endişelerini giderecek formülü açıkladı: Petrol geliri bir Türk kamu bankasında toplanacak. Bağdat’a günlük dekont gidecek.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yeni boru hatları aracılığı ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Ceyhan’a ihraç edeceği petrole yönelik çalışmaların sona yaklaştığını belirterek, Bağdat’ı da içeren formülü açıkladı. Bağdat’ın petrolün miktarı ve geliri konusunda endişeleri olduğunu kaydeden Yıldız’ın anlattığına göre, petrol ölçüm istasyonlarında Bağdat isterse bir yetkili bulundurabilecek. Ayrıca petrol gelirleri bir Türk kamu bankasında toplanacak, buradan Bağdat’a günlük olarak dekont gönderilirken, gelirlerin yüzde 83’ü Bağdat’a, yüzde 17’si bölgesel yönetime dağıtılacak. Yıldız “Biz bu öneriyi yapacağız ve Bağdat da beğenecek” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın dönem başkanlığı nedeniyle Paris’te bulunan Yıldız, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin Diyarbakır ziyaretinin ardından petrol anlaşmalarında gelinen durumu değerlendirdi. Yıldız “Türkiye, yaptığı işlerle Irak’ın normalleşmesini sağlamaya çalışıyor. Türkiye’nin 7-8 bin kilometre uzaklıktaki Venezuela’daki operasyonu sürdürürken, 200 kilometre uzaklıktaki kaynağa kayıtsız kalamaz. Irak ile çözümde buluşulması gerekir” dedi.