Pakistan Muharrem Törenlerinde Şii Sünni Kardeşliği

Pakistan Muharrem Törenlerinde Şii Sünni Kardeşliği

Pkistan'ın Gilgit şehrinde Muharrem matemi tutan Şiileri Sünni gönüllüler koruyacak.

Pkistan'ın Gilgit şehrinde Muharrem matemi tutan Şiileri Sünni gönüllüler koruyacak. Her iki tafrafın temsilcileri Muharrem ayında barışı korumak için yemin etti.
Gilgit'in Sünni sakinleri Muharrem ayı törenleri sırasında vadide yapılacak olan yas alayına eşlik etmek için gönüllü olduklarını açıkladı.
 
Yakın geçmişte yaşanan mezhep çatışmalarından rahatsız olan bölge için tarafların arasındaki uçurumun kaldırılması adına önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Gilgit sakinlerinden Sünni Şah Raees, Şii büyükleri ve polis yetkililerinin katıldığı Muharrem ayı güvenlik toplantısında bir konuşma yaparak, "Bunu yapmalıyız ve yapacağız. Onlar (Şiiler) barışçıl kendi ritüellerini yerine getirirken biz kardeşlerimizi korumak için orada olacağız" dedi.
 
Aşure Günü olarak da bilinen Muharrem ayının 10. gününde, Pakistan'da Şii mezhebine mensup Müslümanların matemlerini hedef alan olası bir kanlı eylemin önlenmesi amacıyla kritik kentlerde güvenlik önlemleri arttırılıyor.
Kerbela Faciası için Pakistan'da her yıl Şii Müslümanlar tarafından matem törenleri düzenleniyor. Hz. Hüseyin'in Kerbela'da üzerinde savaştığı atı olduğu inanılan "Zülcenah"ı temsilen, tören öncesi bir at eve getirilerek süsleniyor. Mersiyeler okuyarak ilerleyen mateme katılanlar yol boyunca zaman zaman durarak ağıt yakıyor. Üzerinde Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in isimlerinin yazılı olduğu büyük siyah bayraklar taşıyarak ilerleyen kalabalık 12 kilometre yürüyerek, sabaha karşı Raca Pazar'daki Kadimi Camisi'nde sabah namazını kıldıktan sonra dağılıyor.
 
Şii Müslümanlar, Pakistan'ın nüfusunun yüzde 20'sine yakınını oluşturuyor. Şii - Sünni ayrışmasının kuvvetle hissedildiği Karaçi şehri için de, matem öncesi bazı özel tedbirler bekleniyor