Örümcek ipliği kemikleri yapıştıracak

Örümcek ipliği kemikleri yapıştıracak

ABD'li araştırmacılar, örümcek ipliğini ticari ve biyomedikal alanda kullanılabilecek bir yapıştırıcı haline getirdi. Yapıştırıcının, kopan tendon ve kırılan kemikleri birleştirmek için kullanılabileceği öne sürüldü.

ABD'li araştırmacılar, örümcek ipliğini ticari ve biyomedikal alanda kullanılabilecek bir yapıştırıcı haline getirdi. Akron Üniversitesi'nde yapılan araştırmada, örümcek ipliği tendon ve kemikleri birleştirebilecek bir yapıştırıcıya dönüştü.

Journal of Polymer Physics dergisinde yayımlanan araştırmada, örümceklerinin ağlarını yüzeylere tutturmak için kullandığı süper yapışkan, ipek 'disklerin' kopyaları üretildi.

Araştırmanın başında yer alan Dr. Ali Dhinojwala, zımba teli veya dikiş gibi çalıştığını belirttiği disklerin, örümcekler iplikleri güçlendirmek için altlarına yeni iplik dizdiği zaman ortaya çıktığını belirtti. Dhinojwala, disklerin sahip olduğu geometrik şeklin çok güçlü bir tutucu kuvvet barındırdığını söyledi.

Araştırmada, elektro lif çekimi yöntemi kullanılarak, elektrik yüküyle sıvı poliüretandan iplikler teker teker çekildi. Bu şekilde örümceklerin disklerini kopya etme şansı yakalayan ekip, birçok alanda kullanıbilecek bir yapışkan elde etti.

Dhinojwala, örümcek ağlarını yüzeylere tutturan disklerin sahip olduğu mimariyle tutkal ve bantlardan daha etkin bir yapıştırıcı elde ettiklerini, hatta biomedikal alanda kullanılabileceğini ifade etti. Dhinojwala, doğanın bize sunduğu çözüm sayesinde çok az materyal kullanarak ticari ve tıbbi alanda yapıştırıcı sorununu çözebileceklerini belirtti.

Geçmişte örümcek ipliğin yağıştırıcı özellikleri hakkında çalışmalar yapmış olan Dhinojwala, doğal yapıştırıcın kopan tendon ve hatta kırık kemikleri birleştirmekte de faydalı olacacağını savundu.

Kaynak: Redorbit