Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman avı

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Müslüman avı

'Müslüman-Hristiyan çatışması'nı bahane ederek Orta Afrika'ya asker çıkaran Fransa olayları daha da ateşledi.

Fransız birliklerden cesaret alan Hristiyan gruplar, Bangui'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı mahallelere saldırıyor. BM'ye göre son 10 günde 12 Müslüman linç edildi.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde şiddet olayları sürerken, başkent Bangui'de Müslümanların yoğun olarak yaşadığı mahallelere yönelik Hristiyan grupların yaptığı saldırılar korkuya neden oluyor. Başkent sakinlerinden iş adamı Hacı Yunus, önceki akşam Anti-Balaka milislerinin bölgelerine yaptığı saldırıların sabaha kadar devam ettiğini belirterek, şiddetin neden olduğu korku nedeniyle son zamanlarda ev dışına çıkmamaya çalıştıklarını kaydetti. Yerel kaynaklar ise son saldırıda insanların öldürüldüğünü ancak kayıpların saldırılar bittiğinde tespit edilebileceğini ifade etti. Diğer taraftan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay yaptığı yazılı açıklamada, Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki durumun ciddiyetini koruduğu ve komşu ülkelerdeki silahlı unsurların çatışmaya dahil olduğu yönündeki raporların krizin ciddiyetini arttırdığını kaydetti. BM insan hakları ekibinin, son 10 günde 12 Müslümanın Bangui'de linç edildiğini de rapor ettiğini belirten Pillay, ülkedeki bazı Müslüman grupların ise yerinden edilmiş bazı Müslüman ve Hristiyanların sığındığı kiliseleri korumaya çalıştığına dikkati çekti.

400 BİN KİŞİ KAÇTI

Pillay ayrıca, Hristiyan ve Müslüman liderlerin, sorunun çözümü ve ülkede sükunetin sağlanması için ortak toplantılar yaptıklarını, sivil halka hoşgörü mesajlarını yaymak için beraber çalıştıklarını vurguladı. Birleşmiş Milletler'e göre, son dönemlerde yaşanan şiddet olayları nedeniyle 400 binden fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Fransız ve Afrika Birliği askerleri ise kentin hemen hemen tüm bölgelerinde bulunuyor. Fransa'nın ülkede bin 600 askeri var.

Çetelere gün doğdu

Bangui'de 8 Afrika Birliği askerinin Anti-Balaka gruplarının saldırısı sonucu yaralandığı belirtildi. Albay Gebril Omar, askerlerin, kışlalarına dönerken Hristiyan grupların arkalarından el bombası atması sonucu yaralandığını kaydetti. Bangui'deki Müslümanlar, çatışan grupları silahsızlandırmakla görevli Fransız askerlerinden oluşan barış gücünü Hristiyan milislerle işbirliği yapmakla suçluyor. Fransız askerlerinin sadece Müslümanların silahlarını aldıklarını iddia eden halk, camilerin yıkıldığını ve kadın-çocuk ayrım yapılmaksızın sivillerin katledildiğini söylüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü de Müslümanlara karşı yapılan saldırılarda Hristiyan çeteleri suçlamıştı.

Camiler yakıldı

Hristiyan çetelerin yağmaladığı camilerden geriye yıkıntı ve yanmış haldeki mescitler kaldı.

Yalnız kalan Fransa AB'den destek istiyor

BM Güvenlik Konseyi'nin onayıyla birlikte Orta Afrika Cumhuriyeti'nde (OAC) konuşlandırdığı askerlerini harekete geçiren Fransa, operasyonlarda yalnız kalınca çaresi AB'li ortaklarda aramaya başladı. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinin, OAC'deki askeri işgalinin AB bünyesinde yapılmasını ve işgalin maliyetinin AB tarafından karşılanmasını istedi. AB Brüksel Zirvesi'nde basına açıklama yapan Hollande, Fransa'nın askeri işgalinin 'AB etiketi altında olmasını' istediklerini söyledi. Hollande, OAC'de görev yapan bin 600 Fransız askerine AB ülkelerinden destek verilmesi ile ilgili müzakerelerin ise sürdüğünü ifade etti. Hollande, bu konuda ilk olumlu cevabın Polonya'dan geldiğini ve bu ülkenin hava kuvvetlerinden yaklaşık 60 askeri personelin hava operasyonları ile ilgili bakım ve onarım işlerine yardımcı olmak üzere OAC'ye ulaşmak üzere olduğunu duyurdu. AB kaynakları, Belçika'nın da bölgeye asker gönderebileceğini belirtiyor.