Obama'ya Sisi uyarısı

Obama'ya Sisi uyarısı

ABD'de yaşayan Mısırlılar, cumhurbaşkanlığına aday olan cunta lideri Sisi'yi protesto eylemlerini sürdürüyor. Başkent Washington'dan sonra bu kez New York'ta yürüyen darbe karşıtları, Obama yönetiminin cuntaya ve 'makam düşkünü' Sisi'ye yaptığı askeri yar

ABD'de yaşayan Mısırlılar, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ofisi önünde eylem yaptı. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün New York'ta Empire State Binası'ndaki ofisi önünde toplanan bir grup Mısırlı, ülkelerinde yapılan darbe ve darbe karşıtlarına yönelik şiddete tepki gösterdi. Mısır bayrakları taşıyan ve Rabia sembollü tişörtler giyen protestocular, cumhurbaşkanı adayı Abdulfettah es-Sisi aleyhine sloganlar attı.

'ŞİDDETE BULAŞMAYIN'

Hapiste tutulan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Mursi'nin serbest bırakılması çağrısını yineleyen protestocular, 'Askere suç için paraya hayır', 'Demokrasi istiyoruz', 'Sisi reddedildi, Mursi seçildi' sloganları atarak Mısır'daki darbe karşıtlarına destek verdi.

Bu arada Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii, yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle teşkilat üyelerini şiddete yönelmemeye çağırdı. Bedii avukatı aracılığıyla verdiği mesajda, 'Sisi'nin cumhurbaşkanlığına aday olması sizi şiddet kullanmaya sevketmesin. Sizler barışçıl olmaya devam edin' ifadesini kullandı.

NASIR'I HATIRLATTI

Bedii mesajında, cumhurbaşkanlığı adaylığının, Mısır'da yaşananların bir darbe, Sisi'nin de makam düşkünü olduğunu gösterdiğini dile getirdi. İhvan'ın eski Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır döneminde de aynı durumu tecrübe ettiğini belirten Bedii, İhvan'ın geçmişte olduğu gibi bugün de şiddete başvurmayacağını kaydetti. Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi geçen çarşamba, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, cumhurbaşkanlığı adaylığı için görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

New York'taki yağmurlu ve soğuk havaya rağmen gösteri düzenleyen Mısırlılar Rabia flamaları ve Mursi posterleri taşıdı. Göstericiler, "Sisi reddedildi, Mursi seçildi" sloganları atarak darbeye destek veren Amerikan yönetimini kınadı.

Tunuslu kadınlardan Mursi mitingi

Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi, Tunus'ta protesto edildi. Başkent Tunus'taki Mısır Büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda Tunuslu, Mısır'daki darbe karşıtlarının sembolü olan 'Rabia' işareti yaptı, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin fotoğraflarını taşıdı.