Obama Türkiye'yi bilerek mi 'unuttu'?

Obama Türkiye'yi bilerek mi 'unuttu'?

Obama, IŞİD ile ilgili yaptığı konuşmada bölgedeki müttefiklerini korumaları gerektiğini söylerken yalnızca Ürdün’ü örnek gösterdi.

ABD Başkanı Barack Obama, perşembe günü Irak’ta etkinliğini artıran Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüne karşı gerekirse saldırıya hazır olduklarını açıkladı. Daha sonra gazetecilerin sorularına yanıt verirken ABD’nin bölgede korumaya söz verdiği müttefikler olduğunu hatırlattı. Obama, “[IŞİD daha da güçlenirse] yalnızca bölgedeki Ürdün gibi -ki [Ürdün olaylara] çok yakın- müttefiklerimize değil, Avrupa ve sonunda ABD’ye karşı da büyük tehlike oluşturur” dedi.
 
Obama’nın IŞİD’in etkin olduğu bölgeye çok daha yakın olan, üstelik vatandaşlarının kaçırılması vesilesiyle şimdiden krizden etkilenen Türkiye yerine Ürdün’ü örnek göstermesi dikkat çekti. Zira bugüne kadar yaptığı konuşmalarda bölgedeki müttefiklerinden bahsederken Türkiye ve Ürdün’ü daima bir arada zikrederdi. Peki Obama’nın sözleri kasıtlı mıydı?
 
'NATO GÜVENCESİ'
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcülerinden Laura Lucas Magnuson, Milliyet’in konuyla ilgili sorusuna “IŞİD’in Suriye’nin tüm komşularına oluşturduğu tehditle ilgili başından beri çok açık olduk. Türkiye’ye karşı NATO sorumluluklarımızın arkasında duruyoruz. Mesela, biliyorsunuz, NATO Türkiye’ye, Türkiye topraklarına ve halkına karşı tehdidi azaltmak için Patriot bataryaları yerleştirdi” yanıtını verdi.
 
'BAŞKAN'IN ÜRDÜN'Ü ÖRNEK GÖSTERMESİ NORMAL'
ABD’nin daha önce hem Türkiye hem de Irak’ta büyükelçilik yapan deneyimli diplomatı James Jeffrey de “Türkiye’nin NATO güvencesi var. ABD ve NATO askerlerinden oluşan büyük bir destek kuvvete ve bölgenin en güçlü ordusuna sahip. Bugüne kadar Selefi hareketlere halk desteği olmadı. Ürdün çok daha kırılgan ve ABD’den resmi bir ittifak vasıtasıyla güvence taşımıyor. Bu yüzden Başkan’ın Ürdün’ü örnek göstermesi doğal” dedi