Nükleer Müzakerelerde Karşılıklı Restleşme

Nükleer Müzakerelerde Karşılıklı Restleşme

Nükleer müzakerelerin son uzatma görüşmelerinde ABD, İran ve Rusya arasında restleşmeler yaşanıyor

İran ve 51+ ülkeleri arasında son aşamasına gelinen nükleer müzakerelerde taraflar optimum çözüm için görüşmeler tüm hızıyla devam ediyor. Şangay İşbirliği toplantısına katılmak için Tahran'da ayrılan Ruhani havaalanında yaptığı açıklamada İran'ın yaptırımlar sonrası döneme hazırlandığını söyledi.

MHA muhabirine konuşan ve nükleer müzakerelere yakınlığıyla bilinen bir Rus yetkili, Pazartesi akşamı İran ve 5+1 Grubu arasında yapılan yoğun görüşmeler esnasında Amerikan müzakere heyeti İran’ın füze gücünün bölge için tehdit olduğunu söyleyince, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif sert bir çıkış yaparak, “Aslında bölgedeki sıkıntıların kaynağı sizin yanlış politikalarınızdır. Batı dünyasının teröristlere olan silah yardımı bölgede içinden çıkılması güç durumu meydana getirdi. Ayrıca siz bizim ülkemizin füze gücünü belirleyecek konumda değilsiniz” yanıtını verdi.

Zarif’in bu cevabı karşısında ise AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini devreye girdi ve İran heyetini müzakere masasını terk etmekle tehdit edince, Zarif’in, “Sakın bir İranlı’yı tehdit etmeye kalkışmayın” yanıtıyla karşılaştı.

Rus kaynağa göre, İran Dışişleri Bakanı’na arka çıkan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Zarif’in bu sert cevabını takiben “Ayrıca bir Rus’u da” cümlesini kullandı.