Nükleer Anlaşma 48 Saat içinde İmzalanabilir

Nükleer Anlaşma 48 Saat içinde İmzalanabilir

Bir İngiliz medya kuruluşu, JCPOA müzakerecilerinden birinden alıntı yaparak, İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası anlaşma üzerinde 48 saat içinde bir anlaşmaya varılabileceğini iddia etti.

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Independent gazetesine göre, müzakerelerin kıdemli bir katılımcısı, İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası anlaşma üzerinde anlaşmaya 48 saat içinde ulaşılabileceğini söyledi.

The Independent, anlaşmanın yeniden canlandırılmasının İran'a yönelik yaptırımların sona ermesinin önünü açacağını ve İran'ın enerji tedariki için Rusya'ya olan bağımlılığını sona erdirmek isteyen Batılı ülkelere petrol ihracatını hızlandırmasına izin vereceğini de sözlerine ekledi.

Viyana'daki görüşmelerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kolaylaştırıcısı olarak görev yapan İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, hafta sonu anlaşma için "sinyallerin iyi" olduğunu söyledi.

Anlaşmanın İran'dan yeniden petrol ihracatına yol açacağına ve Batı'daki enerji fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltacağına dair "hiç şüphe" olmadığını söyledi.

Coveney, BBC Radio 4'ün Today programına şunları söyledi: “Bir anlaşma imzalamaya çok daha yakınız. Aslında, bazıları bu hafta sonu potansiyel olarak bir anlaşma olasılığının olduğunu söyleyebilir."

"İran'da Pazartesi günü başlayan ve yaklaşık iki hafta süren ulusal bir tatil var ve bu nedenle siyasi liderler bu konuyu önümüzdeki 48 saat içinde halletmek isteyebilirler ve bu kesinlikle bizim umudumuz."

“Avrupa kıtasındaki diğer ülkelerin, özellikle de Avrupa'nın batı yakasındaki diğer ülkelerin artık Rus petrol, gaz ve kömür bağımlılığından uzaklaşmak istediklerine şüphe yok. İran ham petrolünün yaptırımların kalkmasıyla yeniden piyasaya girmesi, piyasada büyük bir oyuncuya sahip olması, petrol fiyatları üzerindeki baskıyı azaltmak açısından çok cazip bir ihtimal olacaktır" dedi.

“Bu, büyük bir petrol üreticisinin ABD'ye ve başka yerlere petrol sağlamak için etkin bir şekilde piyasaya geri döndüğü anlamına geliyor. İrlanda Dışişleri Bakanı, bunun bir anlaşma yapmaya çalışmak için ek bir teşvik olduğunu düşünüyorum" dedi.

Coveney, anlaşmanın bu hafta sonu yeniden canlandırılacağına dair "kesinlik" olmadığı konusunda uyardı. Ama dedi ki, “Artık kesinlikle bir olasılık var. Bu anlaşma gerçekten neredeyse iki veya üç hafta önce yapıldı ve kesinlikle AB tarafında son iki ila üç haftadır anlaşma metninden memnunuz."

"Aslında kalan tarafları JCPOA'ya çizgiyi aşmaya çalışmakla ilgiliydi."

Avusturya başkenti, İran ve diğerleri arasında 2015 yılında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (JCPOA) potansiyel olarak yeniden canlandırılmasını amaçlayan sekiz tur müzakereye ev sahipliği yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri 2018 yılında anlaşmadan çekildi ve kaldırdığı yaptırımları iade etti.

İslam Cumhuriyeti, bazı kırmızı çizgileri füze programının ve bölgesel etkisinin potansiyel bir anlaşmaya dahil edilmesi olarak tanımladı. İran ayrıca ABD'den anlaşmadan tekrar ayrılmayacağına ve zorlayıcı ekonomik önlemlere devam edemeyeceğine dair garanti vermesini talep etti.

Hossein Amir-Abdollahian Çarşamba günü İngiltere'den Liz Truss'a telefonda verdiği demeçte, "Nihai bir anlaşmaya varma noktasına her zamankinden daha yakınız" dedi.