NATO Karadeniz'i Dinliyor

NATO Karadeniz'i Dinliyor

Ukrayna’da yaşanan krize karşı NATO, casus dinleme gemilerini Karadeniz’e gönderdi. Rusya’ya 50 kilometre yaklaşan gemilerin hedefi askeri tesisler

Ukrayna krizine koşut, NATO Karadeniz’de casus gemilerine devri daim yaptırıyor. Son olarak, bir Fransız hayalet fırkateyni, Rusya’ya, Karadeniz sahilinden elektronik dinleme yapmakla meşgul. 28 Mayıs’ta Karadeniz’e giren Surcouf fırkateyni, Rusya’nın Kırım’daki Karadeniz filosu yakınında SIGINT (sinyal yakalayarak istihbarat toplama) operasyonunda.

Rus karasularının 50-60 km yakınında seyreden Surcouf’un ”sahilde konuşlu askeri tesislerin iletişimini dinlediği ve Kırım Yarımadası’nda stratejik önemdeki idari altyapı tesislerinden elektronik istihbarat topladığı” söyleniyor. Surcouf’un yerini aldığı Fransız istihbarat gemisi Dupuy de Lome da, radarla gözetleme ve her tür iletişimi yakalamasıyla tanınıyordu. NATO, 15 Haziran’da da İtalyan keşif gemisi Elettra’yı Karadeniz’e sokup Rus kıyılarının yakınına gönderecek. 100 kişilik istihbarat teknisyeni mürettebatı olan Elettra’da, 30 adet hidroakustik ve radyo-elektronik gözetleme sistemi var. Kendi kendine 1 km derinde seyreden bir dalış aracı da dahil.