NATO  Askerleri   Savaşa Müdahale Edecek İddiası

NATO Askerleri Savaşa Müdahale Edecek İddiası

Rasmussen: NATO ülkeleri Ukrayna'ya asker gönderebilir

Eski NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen, ABD de dahil olmak üzere üye devletler yaklaşan NATO zirvesinde Kiev'e somut güvenlik garantileri sağlamazsa, bir grup NATO ülkesinin Ukrayna'da karaya asker göndermeye hazır olabileceğini söyledi.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky'nin resmi danışmanı olarak çalışan Rasmussen, 11 Temmuz'da başlayacak kritik zirve öncesinde değişen ruh halini ölçmek için Avrupa ve Washington'u geziyor.

Ayrıca, bir grup ülke Ukrayna'ya güvenlik garantisi verse bile, diğer ülkelerin Ukrayna'nın gelecekteki NATO üyeliği konusunun Vilnius gündeminin dışında kalmasına izin vermeyecekleri konusunda da uyarıda bulundu.

Rasmussen sözlerini, NATO'nun şu anki Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in güvenlik garantileri konusunun Vilnius'un gündeminde olacağını söylediği bir dönemde yaptı, ancak ittifakın Washington Antlaşması'nın 5. Maddesi uyarınca tam güvenlik sağladığını da sözlerine ekledi.

ABD'nin NATO Büyükelçisi Julianne Smith, "Ukrayna'nın NATO ile ilişkisinde ilerlediğinin sinyalini vermek için bir dizi seçeneğe bakıyoruz" dedi.

Rasmussen, "NATO, Ukrayna için ileriye dönük net bir yol üzerinde anlaşamazsa, bazı ülkelerin tek taraflı eylemde bulunma olasılığı belirgindir" dedi. Ve Polonya'nın Ukrayna'ya somut yardım sağlamaya büyük ölçüde dahil olduğunu biliyoruz. Ve Polonya'nın ulusal bazda bu bağlamda daha güçlü bir şekilde yer alması ve Baltık ülkelerinin de aynı şeyi yapması, belki de karada asker bulunması ihtimalini göz ardı etmeyeceğim.”

Kaynak:TEVHİDHABER