Nasrallah'a göre Fırat'ın Doğusu ve ABD

Nasrallah'a göre Fırat'ın Doğusu ve ABD

Hizbullah genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah Suriye'de süren ABD işgali ile ilgili net tespitler yaptı: "Fırat'ın doğusundaki mücadele SDG/Kürtler ile değil, direk ABD işgal kuvvetleri iledir dedi.

Seyyid Hasan Nasrallah'ın konuşmasından önce çıkan bölümler:

- "Bugün Fırat'ın doğusu bir iç sorun değildir. Fırat'ın doğusu SDG, bazı aşiretler ve Suriye devleti arasındaki bir iç sorun değildir. Hayır, en başta Amerikalılarla bir sorundur."

- "... Fakat Kürtlerle Suriye devleti arasında siyasi çözümü engelleyen kim? Amerikalılar. Fırat'ın doğusunun kurtarılmasını engelleyen kim? Açık söyleyeyim, Suriye devleti ve müttefikleri Fırat'ın doğusunu askeri olarak kolayca kurtarabilirler. Daha önce Suriye çölünde yaptıkları gibi. Fırat'ın doğusu daha zor değil. Ancak oradaki mücadele SDG veya silahlı gruplarla değil. Fırat'ın doğusu ABD tarafından işgal edilmiş bir bölge. Dolayısıyla oradaki çatışma bölgeseldir ve küresel bir savaşa da evrilebilir."

- "... Suriyelilere, ülkenizi yıkmak, parçalamak ve varlıklarınızı yağmalamak isteyenlere aklınızı teslim etmeyin diyorum. Yağmalama derken Fırat'ın doğusunda örneği var. Ama ABD, adamları ve araçları Suriye'ye egemen olursa ülkenin tümü yağmalanacaktır."

- "... Bu meyanda Fırat'ın doğusunda ABD'nin baskıyı artırdığını, yaptırımların sertleştirildiğini, ABD Kongresinden Suriye'nin kuzeyine heyetler geldiğini, IŞİD'in yeniden canlandırılma çabalarını, ABD'nin silahlı grupları getirerek Tenf'den Albukemal'e yayarak Irak-Suriye hududunu kapatacağı söylentilerini -ki söylentilerin güvenilirliğinin ayrıca incelenmesi lazım- duyuyoruz. Bunlar vehimdir, hayaldir. Ne Suriye ne de Direniş Ekseni buna izin verecektir. Bu tür bir şeye izin vermeleri mümkün değildir. Özellikle ABD aygıtları (vekilleri) aracılığıyla savaşırsa.

Yok eğer Amerikalılar bizzat kendileri savaşmak isterlerse buyursunlar, ehlen ve sehlen! Bu, her şeyi ve tüm denklemleri değiştirecek gerçek bir savaş/muharebe olacaktır.

IŞİD'in canlandırılmasına askeri ve güvenlik açılarından (geçmişte olduğu gibi) aynı kararlılık, sertlik ve güçle karşı konulacaktır. Bunların ne Suriye'nin, ne Lübnan'ın, ne Irak'ın ve ne de bölgenin güvenliğiyle oynamasına izin verilecektir." (Çeviri: Emir Aşnas - @AsnasEmir)