Musul DAEŞ'den Temizlendi

Musul DAEŞ'den Temizlendi

Iak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'da DEAŞ'a karşı kazanılan zaferden dolayı güvenlik güçleri ve Irak halkını kutladı.

Iak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul'da DEAŞ'a karşı kazanılan zaferden dolayı güvenlik güçleri ve Irak halkını kutladı.

Irak Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, "Başbakan İbadi, kurtarılan Musul'a giderek güvenlik güçleri ve Irak halkını büyük zaferden dolayı kutladı." denildi.

TAMAMEN KURTARILDI

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan tamamen  kurtarıldığı bildirildi

EKİM 2016'DAN BU YANA...

DEAŞ tarafından Haziran 2014 ele geçirilen ve "hilafet"in ilan edildiği kent olan Musul'un geri alınması için Ekim 2016'da operasyon başlatılmıştı. Irak ordusunun önderliğindeki operasyona Peşmerge, Sünni Arap aşiretlere bağlı silahlı gruplar ve Şii milisler katılıyor. Farklı yönlerden Musul'a ilerleyen bu gruplara ABD önderliğindeki DEAŞ'la mücadele koalisyonu hava desteği sağlıyordu.

Cumartesi günü kentte savaşmaya devam eden son birkaç DEAŞ birliğinin Eski Kent yakınlarındaki bir mahallede sıkıştırıldığı belirtiliyor. Devlet televizyonu, buranın da birkaç saat içerisinde alınmasının beklendiğini duyurmuştu.

Irak hükümeti, Ocak ayında Doğu Musul'un tamamen "özgürleştirildiğini" açıklamıştı. Ancak kentin dar sokaklara ve dolambaçlı yollara sahip batısının geri alınması ise daha zorlu bir mücadele gerektirdi.

BAYRAK ASILDI

Irak devlet televizyonunda yayınlanan haberde, "Terörle mücadele güçleri, Musul'un batısındaki Dicle Nehri kenarına ulaştı. Güvenlik güçleri orada Irak bayrağı astı." denilmişti.

"MUSUL'DAN SONRA TELAFER"

Irak'ta, Musul'un Eski şehrinde devam eden askeri operasyonlar hakkında konuşan Federal Polis Komutanı General Raid Cevdet, "Eski Musul kent merkezine yönelik düzenlenen kurtarma operasyonunda 1000 terörist öldürüldü. Operasyonda ayrıca, 65 duçkalı askeri araç, 20 mayınlı araç, 24 motosiklet, 5 bağlantı anteni, 8 tünel, 71 bomba düzeneği kemer, 310 mayın, 181 roket imha edildi.'' dedi.