Muhammed bin Salman: Bizi Sırtımızdan Bıçakladılar

Muhammed bin Salman: Bizi Sırtımızdan Bıçakladılar

Bir Amerikan gazetesi, Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile Birleşik Arap Emirlikleri Başkanı Muhammed bin Zayed arasındaki mevcut anlaşmazlığa değiniyor ve bin Selman'ın düzenlediği basın toplantısında şunları söylediğini belirtiyor.

Amerikan gazetesi " The Wall Street Journal ", Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın Aralık 2022'de Riyad'da yerel gazetecileri ender rastlanan gayri resmi bir brifingde bir araya getirdiğini ve çarpıcı bir mesaj ilettiğini bildirdi . Arap Emirlikleri, onlarca yıldır Suudi Arabistan bizi sırtımızdan bıçakladı.

Bin Selman, toplantıya katılanların aktardığına göre, Amerikan gazetesine göre "Onlara neler yapabileceğimi göstereceğim" diyerek, 2017 Haziran'ında Katar'da yaşananları aşan önlemler almakla tehdit etti.

Gazete ayrıca, "Suudi veliaht prensi ile Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasındaki anlaşmazlığın, Ortadoğu ve küresel petrol piyasalarındaki jeopolitik ve ekonomik güç rekabetini yansıttığını" belirtti.

"Yaklaşık on yılını Arap dünyasının zirvesine yükselmek için harcayan iki kraliyet, ABD'nin rolü azalırken, şimdi Orta Doğu'da topu kimin kontrol ettiği konusunda rekabet ediyor" dedi.

Wall Street Journal, ABD'li yetkililerin "Körfez'deki rekabetin İran'a karşı birleşik bir güvenlik ittifakı oluşturmayı, Yemen'deki sekiz yıllık savaşı sona erdirmeyi ve İsrail ile İslam ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkileri genişletmeyi zorlaştırabileceğinden endişe duyduklarını" söylediğini aktardı. ."

Aynı şekilde gazete, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminden üst düzey bir yetkilinin "Bunlar bölgenin önemli oyuncuları ve favori oyuncular olmak isteyen çok hırslı iki kişi" sözlerine yer vererek, "bir düzeyde, onlar" . hala işbirliği yapıyor.Şimdi, onunla rekabet ederken ikisi de diğerinin varlığından rahatsız değil gibi görünüyor.Genel olarak, düşman olmamızın bize faydası yok dediğini aktardı .

Gazete, kendilerine yakın kaynaklara göre, "Bin Selman, bin Zayed ile altı aydan fazla bir süredir konuşmadı" diye ekledi.

Aynı şekilde, iki ülke "giderek ekonomik olarak rakip hale geldi" diyen gazeteye göre, "bin Selman'ın Suudi Arabistan'ın ekonomik olarak petrole olan bağımlılığını sona erdirme planlarının bir parçası olarak, şirketleri bölgesel merkezlerini başkente taşımaya zorluyor.

Wall Street Journal'a göre, "BAE'nin Orta Doğu'daki bir ticaret merkezi statüsüyle rekabet edecek teknoloji merkezleri kurma, daha fazla turist çekme ve lojistik merkezler geliştirme planları da başlatıyor."

"Suudi Arabistan, bölgesel başkenti Mukalla'da bir deniz limanı ile krallıktan Umman Denizi'ne Yemen'in Hadramout eyaleti üzerinden bir boru hattı inşa etmeyi planlıyor" dedi.

Suudi Arabistan ile BAE arasındaki ilişkilere değinen gazete, "Yemen'de farklı çıkarları" olduğunu belirterek, Yemen'deki çatışmayı sona erdirmek için gösterilen çabalar ve Suudi baskısından dolayı BAE'nin yaşadığı hayal kırıklığının bu ilişkiyi baltaladığını kaydetti.

Gazete ayrıca, "Bin Zayed'in, İbn Salman'ın Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i Riyad'a davet ettiği Arap zirvesini atladığını ve Arap Birliği'nin geçen Mayıs ayında Suriye'nin gruba dönmesine izin vermek için Mayıs ayında yaptığı oylama hakkında yorum yapmadığını " bildirdi.

Wall Street Journal, BAE ile Suudi Arabistan arasındaki bu anlaşmazlığın köklerinin derinliğini göstermek için “BAE'nin kurucusu Şeyh Zayed Al Nahyan'ın Suudi Arabistan'ın Arap Yarımadası üzerindeki hegemonyasından rahatsız olduğunu ve Kral Faysal'ın Suudi Arabistan'ın Arap Yarımadası üzerindeki hakimiyetinden rahatsız olduğunu” belirtti. o zamanlar Suudi Arabistan'daydı, Körfez'deki komşusunu tanımayı reddetmişti.” Yıllarca çeşitli bölgesel ihtilaflarda nüfuz peşinde koştu.

Öte yandan BAE hükümeti adına konuşan bir yetkili, Amerikan gazetesinde yer alan habere cevaben ayrı ayrı açıklamalarda bulunarak, "BAE, Suudi Arabistan'ın yakın bölgesel ortağıdır ve politikalarımız ortak bir noktada buluşmaktadır." Geniş bir yelpazede ortak kaygıları olan" stratejik ortaklıklarının bölgesel refah, güvenlik ve istikrar için aynı hedeflere ve vizyona sahip olduklarını vurguladı.

KAYNAK: TEVHİDHABER

Kaynak:Haber Kaynağı