Mısır’dan üç Aşamalı Ateşkes Önerisi

Mısır’dan üç Aşamalı Ateşkes Önerisi

Mısır, Filistin’de akan kanın durdurulması amacıyla tarafları birbirine yakınlaştıracak 3 aşamalı bir ateşkes teklifinde bulunduğunu duyurdu

Mısır Basın Enformasyon Kurumu Başkanı Ziya Raşvan, ülkesinin Filistin’de akan kanı durdurmak amacıyla tarafların bakış açılarını birbirine yakınlaştırmaya yönelik 3 aşamalı bir ateşkes teklifi sunduğunu belirtti.

El-Meyadin’in haberine göre Raşvan, Mısır’ın tüm tarafları dinledikten sonra bir formül geliştirdiğini belirterek teklifin birbiriyle bağlantılı 3 aşamadan oluştuğunu dile getirdi.

Bu konunun Filistinli çevreler tarafından da tartışıldığını belirten Mısırlı yetkili, söz konusu önerilerle ilgili henüz hiçbir taraftan yanıt almadıklarını belirtti.

Raşvan tarafların dönüş yaptığı zaman teklifin ayrıntılı bir şekilde netleştirileceğini ve kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.

Geçtiğimiz hafta Suudi Eş-Şark internet sitesine dayandırılan haberlerde, Kahire'de Mısır ile Hamas’ın görüşmelerine katılan bir kaynağa atıfta bulunarak 3 aşamalı planın kademeli olarak tüm esirlerin serbest bırakılmasını içeren bir teklif olduğu öne sürülmüştü.

Habere göre 3 veya 4 haftaya kadar uzatılabilecek şekilde 2 haftalık ateşkesin öngörüldüğü ilk aşamada kadınlar, çocuklar, yaşlı erkekler ve hastalar olmak üzere 40 İsrailli esirin serbest bırakılması planlanıyor.

Buna karşılık İsrail’in bu süre zarfında aynı kategoriden 120 Filistinliyi serbest bırakması, ateşkes kurallarına uyması, tanklarının Gazze’den çekilmesi ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması planlanıyor.

İkinci aşamada da, Filistinli gruplar arasında görüşmeler sağlanarak, "Batı Şeria ve Gazze’de teknokratik bir hükümetin kurulmasının" ele alınacağı öne sürüldü.

Üçüncü aşamanın ise "kapsamlı bir ateşkesin" sağlanmasının ardından, Gazze’deki İsrailli esirlerin tamamının serbest bırakılması, buna karşılık sayısı daha sonra belirlenecek şekilde Filistinli esirlerin de serbest bırakılmasını içerdiği iddia edildi.

Öte yandan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın, Arap-İslam Zirvesi aracılığıyla, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması için uluslararası topluma baskı yapacak ortak bir Arap ve İslam hareketi yaratmaya çalıştığını açıkladı.(Ajanslar)