Mısır’da 95 kişi İdam Edilmeyi Bekliyor!

Mısır’da 95 kişi İdam Edilmeyi Bekliyor!

2013’ten bu yana 1.500’ü aşkın sayıda kişinin tutuklandığı Mısır’da şimdiye kadar 105 kişi idam edildi. Engel olunamadığı takdirde ülkede 95 kişinin daha idam edileceği belirtiliyor.

Türkiye, Mısır’daki idam ve işkenceleri durdurabilir… Mısır’da 95 kişi idam edilmeyi bekliyor!

Mısır’da 3 Temmuz 2013 tarihinde ülkenin seçilmiş ilk ve tek Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye yönelik gerçekleştirilen askeri darbenin üzerinden 9 yıl geçti. Söz konusu süreçte yönetim erkini eline geçiren Abdülfettah Sisi, Müslüman Kardeşler mensuplarına tam anlamıyla zulmederken yargı yoluyla çok sayıda cinayete imza attı. Mısır’da siyaset etkisindeki adaletsiz yargılamalarda gerek sivil gerekse askeri mahkemeler tarafından şu ana dek 1.500’ü aşkın sayıda kişi tutuklandı. Şu ana kadar bu mahkûmların 105’inin ölüm cezası gerçekleştirildi. Hâlihazırda ise idam cezasına mahkûm edilen 95 kişi hücrelerinde infaz edilmeyi bekliyor.

“HAKSIZ İDAMLARA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ”
İnsan Hakları İçin Adalet Kurumu, Mısır’da yargı yoluyla gerçekleştirilen siyasi infazlara ilişkin bir rapor hazırladı. Söz konusu raporun sunumu İstanbul’da gerçekleştirilirken İnsan Hakları İçin Adalet Kurumu Yetkilisi Mahmud Cabir, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Aralarında Millî Gazete’nin de yer aldığı yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubuna sunum yapan Mahmud Cabir, “Bugün burada buluşarak haksız idam kararlarına karşı olduğumuzu dile getiriyoruz. Bir hususun altını çizmek istiyorum. Yaşama hakkı temel bir haktır. Haksız idamlara karşı çıkmak insani bir görevdir. Mısır’da 8 yıldır verilen kararlar siyasi nitelik taşımaktadır. Siyasilere en fazla idam kararı verilen ülkelerden biri Mısır’dır. Mısır’daki haksız idamları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu kararlara karşı mücadele edeceğiz” diye konuştu.
SON 9 YILDA 105 MISIR VATANDAŞI İDAM EDİLDİ
Mısır’daki yargı zulmüne dair sunum gerçekleştiren İnsan Hakları İçin Adalet Kurumu Yetkilisi Mahmud Cabir, son 9 yılda 105 Mısır vatandaşının idam edildiğini söyledi. Söz konusu davaların tamamının siyasi öğeler barındırdığını belirten Cabir, Sisi yönetiminin muhaliflerini ortadan kaldırmak amacıyla yasaları kullandığını kaydetti. Cabir, konuya ilişkin olarak, Mısır’da idam furyası devam etmektedir. Bizim bu haksız idam trenini durdurmamız gerekiyor. Bugüne kadar olan idamlara engel olamadık ama bundan sonrakilere engel olabiliriz. İdama mahkûm edilen insanlar arasında yer alan Muhammed Biltaci, Usame Yasin ve Ahmed Arif gibi isimlerin tek suçu muhalif olmaktır. Mısır yargısının verdiği hükümler bağımsız değildir. Yargıçlar siyasetin etkisiyle kararlar vermektedir” ifadelerini kullandı.

“ANKARA İLE KAHİRE ARASINDAKİ YAKINLAŞMADAN ÇOK MEMNUNUZ”
İnsan Hakları İçin Adalet Kurumu Yetkilisi Mahmud Cabir, Mısır’daki Sisi zulmüne ilişkin yapmış olduğu sunumun ardından basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Cabir, Millî Gazete’nin, “Türkiye ile Kahire yönetimi arasında son süreçte yaşanan yakınlaşmanın Mısır’da zindanlarda bulunan İhvan-ı Müslimin mensuplarının özgürlüklerine kavuşmasına vesile olabileceğini düşünüyor musunuz? Bu noktada Türkiye’den beklentileriniz nelerdir?” sorusuna da yanıt verdi. Mahmud Cabir, konuya ilişkin olarak, “Türkiye Mısır’daki haksızlıkları en iyi bilen ülkelerden biridir. Ankara ile Kahire arasındaki yakınlaşmadan çok memnunuz. Türkiye, Mısır’daki idam ve işkenceleri durdurabilir. Böyle bir rolün üstlenilmesi bizi daha da memnun edecektir. Biz de bu süreçte üzerimize düşen bir görev olursa yapmaya hazırız” dedi.

MİLLİ GAZETE