MILF, siyasi partiye dönüşüyor

MILF, siyasi partiye dönüşüyor

Filipinler'deki Moro İslami Kurtuluş Cephesi, Birleşik Bangsamoro Adalet Partisi adı altında, siyasi partiye dönüşüyor

Filipinler hükümeti ile geçtiğimiz günlerde barış anlaşması imzalayarak bölgesel özerklik elde eden Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF), bugün yaptığı açıklama ile siyasi partiye dönüşeceğini duyurdu.

MILF tarafından yapılan açıklamada, hareketin Birleşik Bangsamoro Adalet Partisi adı altında siyasi bir yapıya dönüşeceği duyuruldu. MILF, Filipinler hükümeti ile barış anlaşması imzaladıktan sonra, 40 yıldan bu yana sürdürdüğü silahlı mücadele sürecinin sonuna gelindiğini ve Morolu Müslümanların sivil hyata adabte olacaklarını duyurmuştu. Bugünki açıklamanın da sivilleşme adına atılan bir adım olduğu belirtiliyor.

Moroluların liderlerinden Gadzali Cafer, Birleşik Bangsamoro Adalet Partisi'nin bölgesel seçimler için de aday göstereceğini söyledi.

Cafer, Basilan, Sulu, Tawi-Tawi, Lanao del Sur ve Maguindanao bölgeleri için adaylar belirlediklerini söyledi.

MILF, 40 yıldan bu yana Filipinler hükümetine karşı bağımsızlık mücadelesi yürütüyor. taraflar arasında 13 yıl önce başlayan barış müzakereleri bu yıl sonuç verdi. Malezya hükümetinin de arabuluculuk ettiği görüşmelerin sonucunda, 27 Mart günü taraflar barış anlaşması imzaladı.

Anlaşmayla birlikte, Morolu Müslümanların yaşadığı bölgede Bangsamoro adı altında özerk bir bölge oluşturuldu. Morolu Müslümanların, "bağımszılığa alternatif" olarak nitelendirdiği Bangsamoro Özerk Yönetimi iki yıl görev yapacak. 2016 yılında yapılacak seçimlerle birlikte, Morolu Müslümanlar ilk defa kendilerini yönetecek kişileri seçecek.