Mansur Hadi  Yemen'i Suud'a Peşkeş Çekti

Mansur Hadi Yemen'i Suud'a Peşkeş Çekti

Yemen cumhurbaşkanı yardımcısını görevden aldı ve cumhurbaşkanlığının yetkilerini bir liderlik konseyine devretti

TERCÜMEHABER /TEVHİDHABER

Yemen Enformasyon Bakanı Perşembe sabahı erken saatlerde ülkenin cumhurbaşkanının yardımcısı Ali Muhsin el-Ahmar'ı görevden aldığını ve cumhurbaşkanının yetkilerini liderlik görevlerini üstlenecek bir başkanlık konseyine devrettiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi adına yapılan duyuruda, yeni konseyin cumhurbaşkanı ve yardımcısının görevlerini üstleneceği belirtildi.

Konsey, “geçiş dönemi boyunca devleti siyasi, askeri ve güvenlik yönünden yönetmek” görevlerini üstlenecek.

Açıklamada, bu adımın, hükümet karşıtı protestolar ve ülkedeki siyasi çalkantıların ardından 2011 yılında Körfez'in yetki devri girişimine dayandığı belirtildi .

Hadi'nin açıklamasında, "Geçiş aşamasındaki görevlerin yerine getirilmesini tamamlamak için bu bildirgeye göre bir Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi kurulacak ve bu vesileyle Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi'ne anayasa, Körfez'e uygun olarak tüm yetkilerimi geri dönülemez şekilde devretmesi için yetki veriyorum. dedi

Yemen'deki yedi yıllık çatışma , güneydeki Aden kentinde Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve Hadi hükümetini ve başkent Sanaa'daki Husier ile savaşıyor

Bir cumhurbaşkanı ve yedi başkan yardımcısından oluşan liderlik konseyine, eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih döneminde içişleri bakanı olan bir güvenlik yetkilisi olan Rashad al-Alimi başkanlık edecek.

Suudi Arabistan ve BAE 3 milyar dolar verecek

Bu arada Hadi’nin yetkilerinin yeni kurulan Başkanlık Konseyine devredilmesi Suudi Arabistan tarafından memnunlukla karşılanırken Riyad, yeni yönetimin Husilerle hemen müzakerelere başlamasını istedi ve bu ülkeye 3 milyar dolar mali destek için söz verdi.