Lübnanlı şoförler hala Suriye'de mahsur

Lübnanlı şoförler hala Suriye'de mahsur

Nasib sınır kapısının Nusra'nın eline geçmesinin ardından tırlarıyla birlikte Ürdün ve Suudi Arabistan'da mahsur kalan Lübnanlı şoförler, kendileri için çözüm bulunmasını bekliyor

Ürdün-Suriye arasındaki Nasib sınır kapısının El Nusra'nın eline geçmesinin ardından Suudi Arabistan ve Ürdün'de araçlarıyla mahsur kalan kamyon ve TIR şoförleri, Lübnan hükümetini sadece kendi sorunlarıyla ilgilenmekle suçluyor. Şoförler hükümetlerinden bir gemi sağlayarak Süveyş Kanalı üzerinden Lübnan'a getirilmelerini istemişti ancak Lübnan henüz bu yönde adım atmış değil. Bu arada şoförlerin aileleri de hükümete baskı yapmak için eylem hazırlığında, bu çerçevede Suriye ve Lübnan arasındaki yolun kesilebileceği kaydediliyor.

El Nusra, rehin aldığı şoförleri serbest bırakma kararı almıştı. Suriyeli muhalifler tarafından alınan konulan Lübnanlı 8 şoför serbest bırakılmıştı.

Muhaliflere bağlı Dera'daki Adalet Mahkemesi Fetva Kurulu Üyesi Şeyh Ebu Hamza Atuk, mahkemenin, Suriye Ürdün sınırındaki Nasib Sınır Kapısı'nı ele geçirdikten sonra muhaliflerce alıkonulan Lübnanlıları, yapılan soruşturmanın ardından serbest bırakma kararı aldığını belirtti.

Bu kişilerin, yalnızca Arap ülkeleri arasında yük taşıyan şoförler olduğunun tespit edilmesinin ardından bu kararın alındığını söyleyen Atuk, "Bu kişiler, ülkelerine tırlarıyla girmelerinin sağlanması için Ürdün'le koordinasyon tamamlanana kadar burada kalacaklar" dedi.

Suriye'deki muhalif Güney Cephesine bağlı birliklerin, 2 Nisan'da Dera kentinin güneyinde yer alan Ürdün sınırındaki Nasib (Cabir) Sınır Kapısı'nı yoğun çatışmaların ardından kontrol altına aldığı bildirilmişti. Lübnanlı şoförler de bu sırada alıkonulmuştu. Ürdün İçişleri Bakanı Hüseyin el-Mecali de Suriye'de yaşanan şiddet olaylarının artması üzerine sınır kapısının, tedbir amaçlı olarak geçici süreyle kapatıldığını açıklamıştı. Suriye'de kalan şoförler için çözüm bulundu ancak Ürdün ve Suudi Arabistan'da mahsur kalan şoförlerin durumu belirsizliğini koruyor.