Liderlerden "Normandiya Çıkarması"

Liderlerden "Normandiya Çıkarması"

Dünyanın önde gelen liderleri, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü etkinliklerinde bir araya geldi.

Dünyanın önde gelen liderleri, İkinci Dünya Savaşı'nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü etkinliklerinde bir araya geldi.

Törenlerin açılışında Normandiya Çıkarması'nda hayatını kaybeden Amerikan askerleri mezarları başında anıldı.

ABD Başkanı Barack Obama, 9387 Amerikan askerinin yattığı mezarlıkta düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ülkesinin Fransa ile tarihi dayanışmasına atıfta bulundu ve Normandiya Çıkarması'nın yapıldığı bölgeyi ''demokrasi köprüsünün başı'' olarak niteledi.

Normandiya Çıkarması'nın insanlık tarihi için büyük önem taşıdığını ifade eden Obama, "tarihi çıkarmanın savaşın sonu ve zafer değil, refah ve güven dolu Avrupa'nın inşasının da temelini oluşturduğunu'' belirtti.

Obama, özgürlük için hayatını kaybetmeden, özgür yaşam inşa edilemeyeceğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da ülkesinin, ABD'nin gösterdiği dayanışmayı hiçbir zaman unutmayacağını söyledi.

Hollande, Fransa ve ABD'nin özgürlük tutkusu için aynı ilke ve idealleri paylaştığını vurguladı.

21 ülkenin devlet veya hükümet başkanının katıldığı etkinliklerde, 3 bine yakın savaş gazisi de özel davetli olarak yer alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna'da Devlet Başkanı seçilen Petro Poroşenko'nun da katılacak olması dolayısıyla etkinliklere Ukrayna krizinin sona erdirilmesi için yürütülen diplomatik çabaların damga vurması bekleniyor.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, G7 zirvesinde yaptığı açıklamada, evsahibi olarak iki lideri bir araya getirmek için çaba gösterecekleri mesajını vermişti.

Diplomatik kaynaklar, Hollande'ın, yarın kutlamalara katılacak liderlere 18. yüzyıldan kalma tarihi Benouville şatosunda vereceği öğle yemeğinde, iki lideri bir araya getirip fotoğraf çektirmek için fırsat kolladığına dikkati çekiyor.

Merkel, Putin'i Ukrayna konusunda uyardı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2. Dünya Savaşı'nın sonunu getiren Normandiya Çıkarması'nın 70. yıl dönümü etkinliklerinde bir araya geldi.

Görüşmede, Merkel'in Putin'e, Ukrayna'daki seçimlerin ardından, özellikle Ukrayna'nın doğusunda istikrarın sağlanmasının zamanın geldiği telkininde bulundu.

Merkel, bu çerçevede Putin'e ''Bunun sağlanması için sizin sorumluluğunuz büyük'' uyarısını yineledi.

Almanya'nın da içinde yer aldığı G7 liderleri, dün Brüksel'de Rusya’nın, Ukrayna’da yapılan başkanlık seçimi sonuçlarını tanımasını talep etmiş ve Ukrayna sınırındaki Rus askeri güçlerinin çekilmesinin tamamlanması çağrısında bulunmuştu.

Liderler ayrıca, Rusya’dan Ukrayna'daki ayrılıkçı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanıp, bu grupların silah bırakmasını sağlamasın istemişti.

haber 7