Lavrov'dan Kritik Açıklamalar

Lavrov'dan Kritik Açıklamalar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk askerlerine yapılan saldırı ile Rusya'nın ilgisi olmadığını, saldırıyı Suriye'nin gerçekleştirdiğini söyledi.

Türkiye- Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5'inci Toplantısı için Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile toplantının gerçekleştirildiği Rubi Platinum Otel'de buluştu.

HALEP'TE ATEŞKES SAĞLANMALI

İkili basına kapalı gerçekleştirilen görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu buradaki konuşmasında,"Bugün bir eylem planını imzaladık. Bölgesel konuları da değerlendirdik. Türkiye ve Rusya birlikte hareket ederse birçok sorunu çözebiliriz. Kıbrıs'taki son gelişmeler konusunda bilgi verdik. Karadeniz-Akdeniz-Suriye-Irak konusundaki işbirliğimiz bölgenin barışı, istikrarı, birliği için çok önemli. Sayın Putin ve Erdoğan sık sık telefonda görüşüyorlar. Biz de Sergey'le her platformda bir araya geliyoruz. Halep'te maalesef siviller ölüyor. Tüm Suriye'de ateşkes sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması lazım. Siyasi çözüm konusunda Rusya'yla ortak anlayışımız var.Türk Akımı anlaşması meclis tarafından en kısa zamanda onaylanacak. Akkuyu projesi yine çok önemli proje. Bunların hayata geçmesi için de bizler de ortak çaba sarf edeceğiz." dedi.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ NORMALLEŞME HIZLANACAK

Lavrov ise iki ülke arasındaki normalleşmenin hızlandırılacağını vurgulayarak şunları söyledi;

"Çok ciddi bölgesel konular var Suriye ile ilgili. Kanın durması lazım. Sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın sürekliliğini temin etmemiz lazım.Kafkaslardaki konular da ele alındı. Ukrayna konusunda da konuştuk. AGİT ve BM ile çalışmalarımız devam edecek.İkili ilişkilerimizi büyüteç altına aldık. Normalleşmenin hızlı olması konusunda hemfikiriz. Erdoğan siyasi iradesini ortaya koydu. Biz de çalıcağız.Bundan sonraki aşamada da ticaret ve ekonomide aksamaları ortadan kaldırmak için çalışamlarımız olacaktır. Dış ticaret hacmimiz düşüyor bunu düzeltmemiz lazım. Lojistik konuları ele aldık. Yaptırımların sürekli bir şekilde ortadan kaldırılması konusunda da hemfikir olduğumuzu görüştük.Rusya olarak şuanda Türk Akımı konusunda olumlu bir gelişmeyi dile getirdik.Turizm konusunda çalışmalar devam edecek, bunlar hız kazanacak. Güvenlik konusunda daha önceki tavsiyelerimiz de göz önünde bulundurulacak umuyoruz. Vizekonusunu da ele aldık.Toplantımız olumlu geçti."

SORU-CEVAP:

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Suriye' açıklaması

Çavuşoğlu: Türkiye'nin Fırat Kalkanı Operasyonu'nun amacı son derece nettir. Biz bu bölgeyi DAEŞ'ten temizlemek istiyoruz. Ama bölgede siyasi istikrar sağlanmazsa yarın başka bir örgüt çıkar. Biz bataklığı kurutmak istiyoruz. Buda siyasi yoldan geçer. Bizim Esed ile ilgili görüşlerimiz net. Binlerce insanın ölümünden sorumlu. Rusya ile bu konuda farklı düşünebiliriz ama ateşkes ve insani yardım, siyasi çözüm konusunda hemfikiriz. Bizim kimsenin topraklarında gözümüz yok. Bir an önce ateşkesin sağlanması lazım.

Lavrov: Cumhurbaşkanlarımız sürekli görüşüyorlar. Son bir haftada 3 kez görüştüler.Anlaşmalar üzerinden devam ediyorlar. Şahsi görüşmelerinde konuşulan imzalanan dökümanlar çerçevesinde işbirliğimiz devam ediyor. Biz Moskova olarak Kremlin olarak dışişleri bakanlığı olarak sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğimize devam edeceğiz. Suriye de buna dahil. Suriye'ye barış getirmek için işbirliğimize devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye'nin işbirliği inanıyorum ki bundan sonra da Suriye'de barışın gelmesine hız kazandıracaktır.

İNSANİ YARDIMLAR NEDEN ENGELLENİYOR, ANLAMIYORUM

Şu anda bir duraklama var. Uluslararası kuruluşlar bu konuyu hızlandırmaları lazım ama nedense hareket gelmiyor. Somut adımlarla işbirliğimiz devam edecektir. Doğu Halep'le ilgili ne diyebilirim. Şu anda bir eleştiri bombardımanı var. Son günlerde biraz kesildi. İlgili makamlar Musul'da mevcut durumdan farklı olmadığını anladılar Halep'teki durumun. Halep'i teröristlerden kurtaracağız. Musul'da şu anda daha halk evlerinde yaşıyor. Biz onların orayı boşaltmasını istedik. Çünkü teröristlerden temizlemek için harekete geçmemiz lazım. Ortaklarımız buna itiraz ettiler. Bize göre oradaki insanlar kullanılıyor. Ne yazık ki bunu söylemek zorundayım. Biz Suriye hükümetine yardımcı olduk ve oradaki çıkışların da kapatılması için yardımcı olduk. Birçok insan o koridoru kullanarak hayatını kurtardı. El Nusra ile bu konuda mücadelemize devam edeceğiz. Ilımlı muhalefetle El Nusracıları ayrıştırmamız gerekiyor ama bu kolay bir iş değil. Doğu Halep'teki durumla ilgili bizler mücadelemize devam edeceğiz. Suriye halkına silahsız halka, yardıma ihtiyacı olan halka yardım etmeye devam edeceğiz. Engelleme olmaması için çalışıyoruz. Ben anlamıyorum neden bu insani yardıma ve konvoy şeklinde oraya ulaşması için hala bir şeyler yapılmıyor? Biz insani yardımı oraya ulaştırıyoruz. Batı tarafı da umarız bizim gibi buna devam eder.

-Vize konusunda somut bir adım atıldı mı, yaptırımlar ne zaman kaldırılacak?

Lavrov: Biz yaptırımları kaldırmak konusunu aşama aşama yapıyoruz. Şu anda hiçbir engel yok ticareti geliştirmek için. Üreticilerden bu konuda çalışmalar yapılsın, özellikle gıda ürünlerinin temiz olmasını ve standartlara uygun olmasını istedik. Rusya'da çalışmalar devam ediyor, Türk iş adamları hiçbir zaman durmadı. Büyük yatırımcılara destek veriyoruz. Bundan sornaki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz.

SOMUT ADIMLAR YAKINDA ATILACAK

Vize konusuna değindik. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce bazı konular var güvenlikle ilgili bunları çözmemiz lazım. Terörle ilgili olan kişileri kısıtlamak amacıyla çalışmalar yapılacak. Umut ediyorum ki çok somut adımlar yakında atılacaktır. Türk akımı, Akkuyu nükleer santral projelerimiz tabii ki dış ticaret hacmimizi artıracaktır. Dış ticaret hacmimiz düştü bunlar sadece yaptırımla ilgili değil. Ham madde ve petrol fiyatları düştüğü için böyle bir trend mevcut sadece iki ülke arasında değil.

Çavuşoğlu: Hedeflerimize ulaşabilmemiz için ticarette ve yatırımda çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Daha önemlisi engellerin tamamen kalkması lazım. Sermayenin önünde iki ülke arasında engel olmaması lazım. Kişilerin, malların önündeki engeller kalkması lazım. Bu konuda irademiz var. Tabii ki ne zaman nasıl olacağı konusunda güvenlik ve konsolosluk birimlerimiz bir araya gelecekler. Rusya bu konularla ilgili önemli adımlar attı. Vize konusunda bir yerden başlamak lazım. Resmi pasaportlar, iş adamlarıyla ilgili önümüzdeki kısa süre içinde atacağımızı düşünüyorum.

-Fırat Kalkanı operasyonunda yer alan Türk askerlerine yönelik hava saldırısı

Lavrov: Havadan bir saldırıya maruz kalmış TSK. Fakat şu anda oradaki görüşler, biz Rusya olarak bununla hiçbir ilgimiz yoktur. Bu Suriye'nin silahlı kuvvetleri tarafından yapılan bir saldırıdır. Biz orada terörizmle ve teröristlerle mücadeleye devam ediyoruz.