Laiklik Elden Gidiyor (!) Kuzey Kore'de Şok Yasak

Laiklik Elden Gidiyor (!) Kuzey Kore'de Şok Yasak

Kuzey Kore şort giyen kadınlara ceza vermeye hazırlanıyor. Yetkililer diz üstü şortları 'kapitalist modanın topluma nüfuz etmesi' olarak değerlendiriyor.

Kuzey Kore 2020'de kabul ettiği Gerici Düşünce ve Kültürün Reddi yasası kapsamında Güney Kore'nin "yabancı veya kapitalist kültürel uygulamalarının" topluma sızmasını önlemeyi hedefliyor.

Yasayı ihlal edenler genellikle Güney Kore ve Batı medyasını seyrederken ya da bu videoları dağıtırken yakalanan Kuzey Koreliler oluyor.

Ancak yasa araba camlarına film takılması, Güney Kore argosu ya da sözcükleriyle konuşulması ve mesajlaşılmasını önlemek, gençlerin dans etmesini, saç rengini değiştirmelerini ya da "uygunsuz" giyinmelerini yasaklamak için de kullanılıyor.

VOA'nın Radio Free Asia'dan aktardığı haberine göre bu eylemlere karşı getirilen cezalar arasında uzun hapis cezaları ve idam cezası da var.

10 KADIN GÖZALTINA ALINDI

Ülkenin kuzeybatısındaki Kuzey Pyongan eyaleti sakinlerinden biri RFA Kore Servisi'ne yaptığı açıklamada, "Burası yani Sinuiji dahil şehirlerde gittikçe daha çok kadın şort giyiyor. Yetkililer bu kişilere kıyafet kuralı ihlali cezası kesiyor. Dün bir polis devriyesi pazarda 10 kadını gözaltına aldı. Bu kadınlardan kendilerini eleştiren bir yazı yazmaları ve bir daha şort giyerlerse yasal sonuçlarına katlanacaklarını söyleyen bir belgeye imza atmaları istendi" dedi.

"SOSYALİST GELENEK VE HAYAT TARZI"

Başkent Pyongyang'ın kuzeyindeki Güney Pyongan eyaletinin bir diğer sakini RFA'ya güvenlik nedeniyle adını vermeden yaptığı açıklamada bu yaz ülkeyi etkisi altına alan sıcak hava dalgasından dolayı gittikçe daha çok kadının toplum içinde şort giymeye başladığını, bunun karşılığında da yetkililerin kadınları yolda durdurarak giyimlerinin sosyalist gelenek ve hayat tarzıyla uyumlu olmadığını söylediklerini belirtti.